Hlavní obsah

Řekněte si o slevu na energie, můžete ušetřit tisíce ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiří Grund odebíral od ČEZ plyn se smlouvou na dobu neurčitou a platil tři koruny za kilowatthodinu, tedy až na úrovni vládního stropu. Udělal si porovnání a zjistil, že jinde ušetří. Nakonec u firmy zůstal, protože mu nabídli výrazně lepší cenu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dodavatelé jsou totiž ochotni nabízet oproti ceníkovým sazbám „podpultovou“ slevu, jakmile si o ni lidé řeknou.

Neveřejné nabídky, při kterých lze získat výrazně výhodnější cenu u elektřiny a plynu, jsou na trhu realitou
Tomáš Vrňák, Ušetřeno.cz

„Když jsem viděl, že ceny na trhu už jsou jinde, rozhodl jsem se před prázdninami ke změně. Vybral jsem jiného dodavatele a minulý týden mi volala paní z ČEZ s tím, že mi dá indivi­duální nabídku. Dostal jsem cenu 1550 korun za megawatthodinu bez daně s roční fixací. To byla sleva skoro o polovinu,“ řekl Právu Grund.

V klasickém ceníku s roční fixací se ovšem plyn nabízí za 1850 Kč bez DPH.

Jak to bude s účty za elektřinu? Síkela chce odpustit platby za zelené zdroje, Stanjura ne

Ekonomika

Nabízená sleva 300 korun bez daně, tedy 363 korun s daní, by při běžné roční spotřebě 1800 kubíků plynu znamenala úsporu přes 6800 korun, tedy asi 15 procent.

Grundův případ není výjimečný. Také uživatel pod jménem Sejk na síti X, dříve známé jako Twitter, uvedl, že u Pražské plynárenské dostal před pár týdny nabídku na plyn za 1550 korun za megawatthodinu bez daně. „Firma se snažila zabránit výpovědi smlouvy, tak nabídla před pár dny 1450 korun bez DPH s fixací do konce roku 2024,“ napsal. Fixaci do konce příštího roku přitom firma standardně nabízí s cenou 1690 Kč za MWh, a to ještě bez DPH.

Lidem se tak vyplatí říct si dodavateli o lepší cenu. Nebo vypovědět smlouvu a hledat výhodnějšího dodavatele a v případě tříměsíční výpovědní lhůty si počkat, zda stávající dodavatel nepřijde s lepší nabídkou.

„Neveřejné nabídky, při kterých lze získat výrazně výhodnější cenu u elektřiny a plynu, jsou na trhu realitou,“ sdělil Právu energetický analytik Ušetřeno.cz Tomáš Vrňák.

Ceny energií od jara klesly až o 15 procent

Ekonomika

Když domácnost elektřinou nebo plynem vytápí, může být podle něj úspora v řádu tisíců ročně a ani u domácností s centrálním vytápěním není úspora u elektřiny při vyjednání lepší ceny bezvýznamná. Dodavatelé se nabídkou snížení ceny snaží udržet stálé zákazníky. Funguje to podobně jako například u telefonních operátorů, kteří často reagují na tlak zákazníků a tarify jim individuálně zlevňují.

Obecně vnímáme, že velká část zákazníků po zkušenostech z roku 2021 kromě ceny řeší stabilitu dodavatele, jeho důvěryhodnost
Alice Horáková, mluvčí ČEZ

„Retenční produkty jsou standardním nástrojem, který používá nejen většina dodavatelů energií, ale také společnosti v jiných odvětvích, třeba v telekomunikacích. Nabízíme je tedy i my,“ potvrdila Právu mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Tyto nabídky jsou podle jejích slov nastaveny tak, aby byly pro zákazníky, kteří zvažují odchod k jinému dodavateli, zajímavé. „Obecně vnímáme, že velká část zákazníků po zkušenostech z roku 2021 kromě ceny řeší také další aspekty, jako například stabilitu dodavatele, jeho zákaznickou dostupnost, důvěryhodnost a podobně,“ doplnila Horáková.

Slevu lze sjednat i u největšího dodavatele plynu innogy. „Pokud nás zákazník osloví, situaci posoudíme a případně předložíme novou nabídku,“ potvrdil mluvčí Pavel Grochál.

Podle Vrňáka ale už nebude snižování cen energií pod retenční ceny pokračovat. „Nepředpokládáme, že by se cena elektřiny a plynu dostala pod tyto hodnoty. Důvody jsou dva. Cena plynu na burzách je stabilizovaná a s příchodem topné sezony bude postupně růst. Burzovní kontrakty pro dodávky elektřiny jsou nyní o desítky procent dražší. A česká koruna také oslabuje,“ dodal.

Dotace na zateplení a fotovoltaiku jsou zpět

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám