Hlavní obsah

Řecko otáčí, Tsipras ustupuje věřitelům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Řecký premiér Alexis Tsipras otočil. Je prý ochoten přijmout většinu podmínek záchranného programu, který mu nabízejí zahraniční věřitelé. Uvedl to list The Financial Times (FT) s odkazem na Tsiprasův dopis, který má k dispozici. První reakce jsou ale mezi zástupci eurozóny skeptické.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

Tsipras v úterý třem věřitelským institucím, Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), Evropské centrální bance (ECB) a Evropské komisi, poslal dopis, v němž uvádí, že "přijme všechny podmínky věřitelů, které byly na stole o víkendu, jen s několika malými změnami".

Tsiprasův dvoustránkový list údajně slibuje, že Atény přijmou všechny navrhované změny systému daně z přidané hodnoty (DPH) až na zrušení slevy pro řecké ostrovy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řečtí penzisté oblehli banky, ty se otevřely výhradně pro něVideo: Reuters

V citlivé otázce úspor v důchodovém systému Tsipras pouze žádá, aby požadovaný sedmiletý postup prodlužování věku odchodu do penze na 67 let nezačal hned, ale až v říjnu. Požádal rovněž o možnost pomalejšího odstraňování příplatku pro nejchudší důchodce.

Opatrné reakce

Zdroj agentury Reuters z eurozóny existenci dopisu potvrdil, uvedl ale, že některé věci z Tsiprasova dopisu bude přinejmenším pro některé země eurozóny těžké přijmout, a naznačil, že může jít jen o další řeckou lest.

"Nepřináší to žádná další vyjasnění," řekl k Tsiprasovu dopisu německý ministr financí Wolfgang Schäuble a dodal, že seriózní vyjednávání s Aténami v tuto chvíli nemá "žádné opodstatnění". "Řecko musí nejprve ze všeho jasně říci, co chce," řekl ministr na tiskové konferenci.

"Je zde stále mnoho nejasností," řekl nejmenovaný činitel eurozóny a poukázal například na to, že o důležité otázce reformy trhu práce se dopis zmiňuje jedinou větou. "Navíc si nemyslím, že ministři eurozóny ještě takovým slibům věří," dodal.

Připraveni přijmout

"Helénská republika je připravena přijmout tuto dohodu s následujícími dodatky a vyjasněními jako součást prodloužení končícího (záchranného) programu, o který jsme požádali v úterý 30. června," píše se podle FT v dopise.

Řecký premiér byl přitom původně proti návrhu na řešení krize z pera věřitelů. Vyhlásil kvůli tomu referendum, naplánované na tuto neděli, a prohlásil, že doufá, že "řecký lid řekne důrazné NE ultimátu" věřitelů.

Země je od středy technicky v platební neschopnosti. Mezinárodní měnový fond (MMF) v noci na dnešek potvrdil, že Řecko neuhradilo splatnou dlužnou částku 1,2 miliardy SDR (měnová a účetní jednotka MMF zvaná zvláštní práva čerpání), což podle aktuálního kurzu odpovídalo částce 1,51 miliardy eur (asi 41 miliard Kč).

S úterní půlnocí také skončila platnost záchranného programu pro Řecko. [celá zpráva]

Ve středu budou o Řecku jednat ministři financí eurozóny, telekonferenci ale přesunuli z dopoledne až na 17.30 SELČ. Euroskupina má na programu právě nový návrh řecké vlády, která v úterý požádala eurozónu o nový záchranný program na dva roky, jehož součástí by bylo i zmírnění řeckého dluhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Rating Řecka i tamních bank klesá

Agentura Standard & Poor's zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti čtyř předních řeckých bank na známku selektivní platební neschopnost (selective default,...

Evropské akcie rostou Řecku navzdory

Evropské akciové trhy se po dvoudenním propadu vzpamatovávají a oživují. Náladu investorům dodal růst na trzích v Asii a v USA. Po otevření trhů zaznamenal...

Výběr článků

Načítám