Hlavní obsah

Raiffeisen, největší západní banka v Rusku, otálí s odchodem. Doufá v brzký konec války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouská bankovní skupina Raiffeisen Bank International (RBI) pozdržela plány na stáhnutí svých aktivit v Rusku, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters. Podle zdrojů agentury tak činí v reakci na to, že Rakousko brání své dlouholeté vazby s Moskvou.

Foto: Profimedia.cz

Budova Raiffeisenbank v Moskvě

Článek

Skupina RBI, největší západní banka v Rusku, se měla pod tlakem evropských regulátorů odstřihnout od svých aktivit v zemi zhruba kolem září. Jak ale Reuters sdělily tři zdroje obeznámené s pozicí Rakouska i banky samotné, banka doufá, že by válka na Ukrajině mohla brzo skončit.

Rakouští představitelé pak pozici banky obhajují v Bruselu i ve Washingtonu s tím, že se k bance Západ chová jinak než k ostatním. RBI je mimo jiné předmětem amerického vyšetřování právě kvůli ruským vazbám.

Banka doposud nesdělila své plány supervizorům z Evropské centrální banky (ECB), zdroje agentury Reuters nicméně uvedly, že odchod se v září nejspíše neuskuteční. Právě na souhlas ECB chce banka počkat a teprve poté požádat své akcionáře o svolení na uskutečnění operace, během které by se RBI zbavila svého byznysu v Rusku.

To (i vzhledem k vlastnické struktuře RBI) může trvat měsíce. Prodej pak záleží i na ruských úřadech (Ruské centrální bance, tamního ministerstva financí a v případě prodeje dalšímu subjektu i Vladimiru Putinovi). RBI má v Rusku 2600 komerčních klientů, 4 miliony držitelů účtů a přes 10 tisíc zaměstnanců.

V EU vzniká spolek neutrálních zemí, nechtějí bezpečnostní záruky pro Ukrajinu. Vede je Rakousko

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám