Hlavní obsah

Raiffeisen Bank se z Ruska nechce, plánuje odštěpení do nové společnosti

Snahy o prodej ruské odnože selhaly, a tak se Raiffeisen Bank International (RBI) pokouší o odštěpení svého ruského byznysu do nové samostatné společnosti. V úterý o tom s odvoláním na zdroje obeznámené se situací informovala agentura Reuters. Záměr RBI, který má vyslat vzkaz, že se banka od svých aktivit v Rusku distancuje, však naráží u Evropské centrální banky (ECB) a amerických regulátorů, kteří zpochybňují, zda skutečně dojde k přerušení vazeb na Rusko.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Pracovníci odstraňují reklamní logo Raiffeisen Bank International v Moskvě.

Článek

Raiffeisen Bank International je dlouhodobě kritizována za to, že navzdory válce na Ukrajině v Rusku dál podniká. Rakouská banka je navíc nejdůležitější západní bankou v Rusku, díky které směřuje do země zhruba čtvrtina všech platebních převodů v eurech. Kvůli pokračujícímu podnikání v Rusku si už na banku posvítily regulační orgány v Evropě a USA, které kontrolují dodržování protiruských sankcí.

Po měsících neúspěšných pokusů najít kupce, který by zmírnil spor s EU a Washingtonem, přišla podle všeho RBI s řešením v podobě odštěpení ruského byznysu. Ten by následně prostřednictvím nové společnosti, jejíž akcie by se obchodovaly ve Vídni, předala svým akcionářům, což jsou z velké části regionální banky RBI v Rakousku.

Pokud by se odštěpení uskutečnilo, byli by tak akcionáři RBI rovněž akcionáři nového subjektu s tím, že by měli v obou podnicích jednu akcii za každou akcii, kterou nyní vlastní, uvedla Reuters.

Raiffeisen Bank International pracuje na odchodu z Ruska. Kritiky však viní z „morální arogance“

Ekonomika

Idea odštěpení ale zatím naráží na získání souhlasu ze strany ECB a amerických úřadů. Těm se řešení příliš nezamlouvá, protože nadále zůstává nejasné, zda by nově vzniklý subjekt byl skutečně nezávislý na RBI.

Jeden ze zdrojů Reuters uvedl, že odštěpení je považováno za lepší variantu než prodej, zatímco druhá osoba obeznámená s postojem ECB uvedla, že míra, do jaké by odštěpená banka byla nezávislá na RBI, určí, zda na ni bude centrální banka dohlížet, či nikoliv.

Tentýž zdroj dodal, že pokud dojde k výraznému překrývání u zaměstnanců, kteří by pracovali pro obě společnosti, nebo financování s RBI, mohla by nová společnost být pod dohledem ECB jako součást RBI. Samotná ECB se oficiálně k celé věci odmítla pro Reuters vyjádřit.

Rovněž americké úřady vyjádřily obavy ohledně toho, jak by nově vzniklý subjekt byl monitorován kvůli možnému praní špinavých peněz.

Podle třetího zdroje Reuters je nicméně odštěpení ruské pobočky nejvíce pravděpodobnou variantou, protože každého potenciálního kupce odradily západní sankce.

Plán RBI je navržen tak, aby banku distancoval od Ruska, zároveň se ale nejedná o čistý řez, upozornila Reuters. Rakouská banka totiž už dříve uvedla, že i když omezila některé ruské aktivity, má stále povinnost zachovat tamní provoz, ať už kvůli zákazníkům, nebo svým devíti tisícům zaměstnanců.

Největší ruská banka Sberbank měla v prvním čtvrtletí rekordní zisk

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám