Hlavní obsah

Řada ministerstev kategoricky požaduje více peněz

Novinky, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Potřebujeme snížit předpoklad výše příjmů zhruba o dvě miliardy a zvýšit výdaje o zhruba osm miliard," říká mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Prejdová k návrhu rozpočtu na příští rok. Obdobně i další ministerstva zasílají v těchto dnech na ministerstvo financí požadavky, aby jim ministr financí zvýšil limity výdajů na příští rok.

Foto: Pavel Reichard

Expozice hradu Hartenberg budila na veletrhu Památky 2012 v Praze oprávněnou pozornost odborné i laické veřejnosti.

Článek

Ministerstvo financí stanovilo závazný objem výdajů a příjmů pro jednotlivá ministerstva i rozpočet na příští rok jako celek. Celkový rozpočtový schodek by měl být 118 miliard korun, z toho vnitřní schodek, tedy deficit jednotlivých ministerstev, 83 miliard. Podle tohoto rámce, na kterém se shodla koaliční vláda, ministerstvo financí rozepsalo výdaje pro ministerstva na příští rok a rozeslalo je k připomínkám jednotlivým ministrům. Připomínky zatím obsahují většinou jediné - potřebujeme více.

Ministr financí Bohuslav Sobotka říká: "Všechny požadavky na vyšší výdaje budu sumarizovat, sečtu je, a předložím vládě. Ta musí rozhodnout, kolik kdo dostane navíc, jaké budou priority. Rozhodne se v září".

Při zářijovém projednávání rozpočtu ve vládě se proto dá očekávat tuhý boj. Nepřeceňoval bych situaci, říká bývalý ministr financí Ivan Pilip (US-DEU), tohle se opakuje v každé vládě a každé léto. Srovná to realita skutečné hospodářské situace a možnosti vlády.

Čeká se horké září

Přesto situace nebude tak standardní jako jiné roky. Jednotlivá ministerstva jsou k větším požadavkům na platy tlačeny mimo jiné i masovými protesty odborů, hrozbou stávky učitelů, ale i hrozbou některých sociálně demokratických poslanců, že pokud se ve výdajích ministerstev nenajdou prostředky například na vyšší platy státních zaměstnanců, nepodpoří vládní balík reformních zákonů. To by mohlo vést k neschválení rozpočtu či dokonce k pádu vlády. Tlak na zvýšení výdajů bude tedy větší než jiné roky.

Úřad ministra Bohuslava Sobotky rozdělil na příští rok mezi resorty celkem 854,9 miliardy korun. Při příjmech 736,9 miliardy by tak měl schodek rozpočtu činit 118 miliard korun. Výdajový strop by měl zůstat zachován, v září však ještě může dojít k přesunům v rámci jednotlivých kapitol.

Kdo potřebuje peníze

Pro ministerstvo práce a sociálních věcí je podle ČTK návrh rozpočtu 282,8 miliardy korun nepřijatelný. Peníze navíc potřebuje ministerstvo hlavně na nemocenské dávky, přibližně 4,6 miliardy korun. Další 1,5 miliardy by mělo krýt náklady spojené s přechodem výplat dávek státní podpory na úřady práce. Ministerstvo také spočítalo, že na sociálním pojištění vybere příští rok o 2,2 miliardy korun méně, než předpokládá návrh rozpočtu. Najít je třeba rovněž asi šest miliard na zvýšení platů a třináctý plat státních zaměstnanců.

Rozpočet školství se má vejít do 88,9 miliardy, což je o 1,2 miliardy méně než letos. Více peněz bude požadovat i ministr kultury Pavel Dostál. "Vyčíslili jsme nějaké požadavky nad rámec směrného čísla," řekla ČTK mluvčí ministerstva kultury Kateřina Besserová.

Související témata:

Výběr článků

Načítám