Hlavní obsah

Pšenice na burzách zdražuje po zprávě, že Rusko odstoupilo od obilných dohod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pšenice v pondělí na světových trzích zdražuje. Reaguje tak na oznámení, že Rusko zastavilo svou účast na obilných dohodách, které od loňského léta umožňovaly i přes pokračující boje na Ukrajině vyvážet ukrajinské zemědělské produkty z přístavů v Černém moři.

Článek

Cena pšenice na komoditní burze v Chicagu krátce před pondělní 15:00 SELČ vykazovala růst skoro o tři procenta na 6,80 dolaru za bušl (27,2 kg). Když mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov oznámil, že Rusko od obilných dohod odstupuje, cenový růst u pšenice dosahoval až čtyř procent.

Podle Peskova nebyly naplněny části dohod týkající se Ruska. „Dnešním dnem fakticky přestaly platit černomořské dohody. (…) Bohužel část ujednání týkající se Ruska nebyla dosud naplněna. Jejich platnost tedy skončila,“ uvedl mluvčí Kremlu. Jakmile podle něj ale budou splněny ruské podmínky, Moskva se k dohodám neprodleně vrátí.

„Cena pšenice roste po zprávě, že Rusko neprodlouží ukrajinskou dohodu o bezpečné přepravě,“ konstatoval analytik Matt Ammermann ze společnosti StoneX. „Růst cen je relativně omezený,“ citovala ho agentura Reuters.

Trh krizi neočekává

Trh podle něj neočekává krizi, protože už předpokládal, že Rusko dohodu neprodlouží. „Podle odhadů jsou zásoby pšenice dostatečné k uspokojení poptávky po dovozu. Ceny by se mohly snížit, pokud by ten kanál fungoval,“ dodal Ammermann.

„Rusko má velké zásoby pšenice, které levně prodává na světovém trhu. Navíc pšenice teď dozrává i v zemích Evropské unie. Ukrajina také vyváží velké objemy přes unijní přístavy, zejména v Černém moři. Poptávka po dovozu pšenice je v současné době slabá,“ poznamenal analytik.

Obilné dohody Rusko a Ukrajina podepsaly loni v červenci. Šlo o reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, která v obou zemích zastavila vývoz zemědělské produkce po moři. Platnost ujednání byla tehdy 120 dní a oběma stranám se jej podařilo několikrát prodloužit, naposledy v polovině května.

Rusko zastavilo účast na obilné dohodě

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám