Článek
„Nejde o českou epizodu, ale o systémový problém. Podobný skandál se totiž odehrál i v Dánsku, kde se nakonec zavřely všechny pobočky KFC. Je povinností evropských institucí zajistit, aby občané EU měli jistotu, že jídlo, které si kupují, není zdraví nebezpečné,“ zdůraznil Zdechovský.
V Dánsku bylo dočasně uzavřeno všech 11 tamních poboček. Podle výpovědi několika bývalých zaměstnanců v nich totiž byl roky běžnou praxí prodej prošlého masa a „prodlužování“ doby trvanlivosti tak, že se pro prošlému masu jednoduše přetiskly etikety.
Europoslanec se už obrátil také na česká ministerstva zemědělství a zdravotnictví a na Evropskou komisi. Od úřadu pro bezpečnost potravin očekává odborné vyhodnocení, zda nejde o širší evropské selhání v rámci potravinového řetězce.
Podle svědectví desítek zaměstnanců, na něž upozornil novinář Jan Tuna, se v restauracích KFC používalo maso po datu použitelnosti. Státní zemědělská a potravinářská inspekce pak v liberecké pobočce skutečně výskyt prošlého masa potvrdila. Společnost AmRest, provozovatel KFC v Česku, tím podle ní porušila zákon o potravinách a inspekce s ní zahájila správní řízení. Firmě tak teoreticky hrozí pokuta až 50 milionů korun.
Řetězce rychlého občerstvení kontroluje inspekce na základně novely zákona od začátku letošního roku. Před podáním podnětu, tedy do 12. srpna, udělali inspektoři v KFC zhruba 70 kontrol, v devíti případech zjistili nějaký prohřešek, u dvou šlo o bakteriální kontaminaci.
„Každé podezření na porušení standardů bereme vážně. Pokud se ukáže, že je potřeba cokoliv zlepšit, naše procesy tomu přizpůsobíme. Za letošní rok jsme prošli více než 550 kontrolami, které neprokázaly žádné závažné pochybení, které by ohrožovalo zdraví našich zákazníků,“ uvedla firma na sociální síti Facebook.