Hlavní obsah

Problém pro české automobilky: Evropané už tolik nestojí o nová auta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní leden byl pro evropský automobilový trh ve znamení zpomalení. Meziročně se totiž prodalo o 4,6 procenta nových vozů méně. Zatímco letos se prodalo 1,195 milionu vozů, loni v lednu to bylo 1,253 milionu. V pátek o tom informovala Evropská asociace výrobců automobilů (ACEA). Nízká poptávka po nových vozech může mít dopad na českou ekonomiku, v níž hraje toto odvětví silnou roli.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Výrobní linka kvasinské Škodovky.

Článek

Meziroční pokles zaznamenal prodej nových vozů v Evropě již pátý měsíc v řadě, což ukazuje na to, že poptávka je v tuto chvíli nasycena.

Oproti prosinci však došlo k téměř 20procentnímu nárůstu z 998,5 tisíc prodaných vozů. Navíc jde stále o druhá nejlepší lednová čísla od roku 2009.

Poptávka po nových automobilech klesá téměř v celé Evropské unii (EU), včetně pěti největších trhů, tedy Německa, Francie, Velké Británie, Itálie a Španělska. V Itálii došlo k poklesu o osm procent, naopak v Německu byl pokles jen mírný, a sice o 1,4 procenta.

Nezájem o auta může mít vliv na českou ekonomiku

Nasycení automobilového trhu může mít dopad i na tuzemskou ekonomiku, v níž hraje silnou roli právě automobilový průmysl, jehož produkce je často vyvážena na evropské trhy. Jak připomněl analytik ČSOB Petr Dufek, automobilový průmysl přímo sám o sobě vytváří okolo šesti procent přidané hodnoty celé ekonomiky.

„Jeho nepřímý vliv skrze dodavatele je samozřejmě daleko větší, a tak jakýkoliv výkyv v produkci nebo v poptávce se přímo odrazí i na výkonu celého hospodářství,“ připomněl Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám