Hlavní obsah

Odboráři svolávají protest kvůli Liberty Ostrava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Odboráři huti Liberty Ostrava spolu s Odborovým svazem KOVO oznámili protestní mítink za zachování pracovních míst i samotného ocelářství v Ostravě. Demonstrace se má uskutečnit ve čtvrtek 22. února v pravé poledne před hlavní branou firmy. Odboráři současně vyzvali vládu, aby se problémem huti zabývala.

Oznámení protestního mítinku odborářů ostravské hutiVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

„Půjdeme do protestu, chceme, aby zaměstnanci nepřišli o svá pracovní místa, aby se majitel společnosti Liberty Ostrava opravdu začal chovat jako řádný hospodář a finanční prostředky, které byly z firmy vyvedeny, se do ní vrátily zpět,“ řekl předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.

To, že huť už takřka dva měsíce zcela stojí a nevyrábí, je podle něj velmi vážné.

„Ty týdenní posuny odstávek jsou pro všechny zaměstnance Liberty Ostrava velmi nepříjemné a sociální dopady, které hrozí zavřením společnosti, by byly pro Moravskoslezský kraj opravdu enormní,“ varoval s tím, že napětí mezi zaměstnanci je obrovské a že řešení by mělo přijít velmi brzy. „Aby nejistota a obavy o sociální dopady v regionu byly co nejdříve zažehnány,“ poznamenal.

To, co nám nabídli, je mimo realitu, odmítá věřitel návrh hutě Liberty Ostrava

Ekonomika

Odboráři současně vyzvali vládu, aby situaci řešila, v ohrožení je podle nich kvůli situaci v huti až 25 tisíc obyvatel regionu.

„Myslím, že přístup vlády by měl být daleko lepší. Patříme mezi největší zaměstnavatele v Moravskoslezském kraji a neviděl jsem, že by se tady objevil premiér nebo ministr průmyslu. Z našeho pohledu je ten zájem vlády velice slabý a touto akcí chceme i vyburcovat politiky, aby se zamysleli nad tím, aby region nebyl opuštěný, aby odtud neodcházeli mladí lidé, ale aby měli práci zde,“ vzkázal politikům předseda odborové organizace Ocelárna Roman Bečica.

Bez plachet a na dně

Podle odborářů je viníkem současné situace majitel hutě, britský podnikatel Sanjeev Gupta, který Liberty ovládá prostřednictvím skupiny GFG Alliance.

„Když se podíváte za mě, vidíte ty tři stožáry (komíny). To je to, co zbylo z vlajkové lodi GFG, která nám byla slibována,“ uvedl šéf odborů na Rourovně Petr Zegzulka.

Připomněl slova Gupty při přebírání hutě o tom, že by místní provoz měl být vlajkovou lodí v celé skupině. „A tak to vypadá. Jsme vlajkovou lodí bez plachet a jsme na dně. Tak podniká Sanjeev Gupta v Evropě. Je to člověk bez hrdosti, bez cti. Trpělivost nám došla, bojujeme za vlastní rodiny, za pracovní místa a nenecháme si u nás doma říkat, jak tady budeme žít a kde budeme žít,“ burcoval Zegzulka.

Problémy huti Liberty Ostrava ohrožují zejména malé firmy, kraj žádá o pomoc stát

Ekonomika

Protože odboráři chtějí, aby účast na protestním mítinku byla co největší, vyzvali, aby se k nim za dva týdny připojili nejen zaměstnanci firem navázaných na Liberty Ostrava, ale i veřejnost.

„Je nutné si uvědomit, že když se u nás přestane vyrábět, tak potom bude velký problém to rozjet. Pokud skončí v Ostravě ocelařina, tak ta ocel už tady nebude,“ varoval před následky možného krachu hutě předseda Odborového svazu KOVO v Liberty Ostrava Petr Slanina.

Foto: Pavel Karban

Už téměř dva měsíce proudí hlavní branou huti Liberty Ostrava jen minimum lidí. Podnik nejede a odboráři se začínají bouřit

Boj o ocel v celé Evropě

Podle něj výroba oceli není ohrožena jen v Moravskoslezském kraji, ale platí to i pro celou Českou republiku a Evropu. „My jsme se v rámci všech odborových organizací v rámci GFG Alliance shodli na tom, že je třeba udělat nějaký protest. A věříme tomu, že podpora bude napříč celou Evropou,“ doplnil Slanina s tím, že nejde jen o záchranu ocelářství.

„Všichni si ale musí uvědomit, že kdyby to tady padlo, kdo zaplatí ekologickou sanaci po takové fabrice? A takových návazných věcí, které je třeba řešit, je mnohem víc,“ uzavřel šéf odborů v huti.

Huť Liberty Ostrava čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Dočasně z provozu odstavila poslední vysokou pec a následně utlumila provoz i na koksárenských bateriích. Důvodem bylo odpojení od všech energií, za něž dluží více než dvě miliardy korun společnosti Tameh Czech. Ta tak skončila v úpadku.

Obě firmy, huť i Tameh, přerušily provoz od 22 prosince loňského roku a dosud jej neobnovily. Jejich zhruba šest tisíc zaměstnanců je tak už téměř dva měsíce doma.

Výpověď bez důvodu? Odbory budou tvrdě vystupovat proti návrhu NERV

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám