Hlavní obsah

Pro klienty Bohemia Energy už nižší ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velcí dodavatelé energií, kteří po konci největšího alternativního dodavatele Bohemia Energy přebírají jeho téměř 900 tisíc odběrných míst jako dodavatelé poslední instance (DPI), začali bývalým klientům této firmy nabízet nové ceny, které jsou o dost nižší než v režimu DPI.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Firma Bohemia Energy, která 13. října 2021 oznámila ukončení činnosti, uzavřela své zákaznické centrum v Paláci Archa v Praze v ulici Na Poříčí. Na snímku je logo společnosti na uzavřené pobočce.

Článek

Například největší dodavatel elektřiny ČEZ těmto lidem nabízí roční až tříletou fixaci ceny. Při volbě pevné ceny na tři roky vyjde kilowatthodina (kWh) silové elektřiny u nejčastější sazby D02d na 3,91 Kč, zatímco v režimu DPI je to 5,72 Kč. Celkem lidé při nové fixaci zaplatí u D02d 6,05 Kč za kWh, u DPI je to pak přes 8 Kč. Při měsíční spotřebě 300 kWh tak úspora proti DPI činí za měsíc několik set korun.

U dvouleté fixace vyjde kWh silové elektřiny na 4,33 Kč a celková platba je 6,47 Kč, nejdražší je jednoletý fix s cenou 5,20 Kč za silovou elektřinu a 7,33 Kč celkem. Nové zákazníky začala v úterý přijímat i společnost MND, která v minulých dnech nabírání klientů přerušila. U sazby D02d nabízí kWh silové elektřiny za 4,70 Kč.

Rady zákazníkům Bohemia Energy

Finance

„Věřím, že obnovení naší nabídky přispěje k uklidnění situace na trhu,“ prohlásil ředitel marketingu MND Jan Sýkora.

Ceníky DPI ještě porostou

ČEZ upozornil, že ceníky DPI nejsou pevné, ale mění se jednou měsíčně. Výhled je přitom takový, že ceny DPI ještě porostou.

„Ceníky DPI neslouží k dlouhodobé dodávce, ale jen jako záchranná brzda. V současné situaci nejsou příznivé,“ řekl Právu mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Pro tyto zákazníky je třeba zajistit elektřinu na trhu, kde je na příští měsíce v tuto chvíli velice drahá.

„Například na prosinec je to 206 eur (5254 Kč) za MWh base load a 276 eur (7040 Kč) peak load a výsledná cena pro DPI je kombinace,“ vysvětlil. Nepříznivé je podle Gazdíka také rozložení záloh, protože jde o zálohy na topnou sezonu, kdy bývá nejvyšší spotřeba.

Fiala odmítá snižovat DPH na energie, chce dát příspěvek na bydlení

Ekonomika

„Zálohy tak budou výrazně vyšší, než kdyby byly na celý rok, kdy to vyrovnává léto, během něhož je spotřeba nižší. Ceník DPI se navíc mění dle aktuální situace každý měsíc a prognóza vývoje cen elektřiny a plynu je nejistá, ceníky DPI se tak mohou zvyšovat. Je už prakticky jisté, že na listopad budou ceníky DPI vyšší, než jsou na říjen,“ dodal mluvčí.

Zopakoval, že situace se nijak netýká dosavadních zákazníků ČEZ, pro které má firma elektřinu již nakoupenou.

Nulová DPH

Všichni spotřebitelé také mohou počítat s tím, že za listopad a prosinec nebudou muset platit 21procentní DPH, což jim ušetří až stovky korun. Rozhodnutí o odpuštění DPH měla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) podepsat již v úterý, podle mluvčího resortu Michala Žurovce se ale vše připravuje a Schillerová jej podepíše ve středu.

Odpuštění DPH se podle Žurovce týká kromě domácností a jejich trvalých bydlišť, chat a chalup i všech neziskových organizací a škol a také společenství vlastníků jednotek, která nejsou plátci DPH.

Od ledna potom ještě lidé podle spotřeby ušetří ročně až 1500 Kč díky odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje.

Konec Bohemia Energy je na rezignaci, vzkázal Havlíčkovi Fiala

Ekonomika

S Bohemia Energy ukončily minulý týden činnost i další firmy ze skupiny Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie.

Majitel Bohemia Energy Jiří Písařík však nadále nabízí energii přes společnost Amper Market, a to velkým zákazníkům. Jde o energie, které firmě ještě zbyly.

Mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná uvedla, že dodávky pro velké firmy se řídí jinou legislativou, než je tomu v segmentu domácností a malých podniků. Velcí firemní odběratelé, jejichž spotřeba je za uplynulých 12 měsíců vyšší než 630 MWh, nemohou využít DPI.

„Jsme si vědomi složité si­tuace, a aby tito zákazníci získali více času najít nějaké další řešení, nabízíme jim krátkodobou výpomoc ve formě zajištění odběru energie od Amper Market. Jde o zajištění energií pouze pro zákazníky společností Bohemia Energy, X Energie a Energie ČS,“ sdělila Právu Novotná.

Nabídka na novou dodávkovou smlouvu je však jen na dobu určitou do 15. listopadu. „Případně se budeme snažit, abychom nabídku dali i na další měsíc,“ uzavřela mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám