Hlavní obsah

Rady zákazníkům Bohemia Energy

Všem zákazníkům, kteří od skupiny Bohemia Energy odebírali elektřinu nebo zemní plyn, budou energie dodávány i nadále, dodávka jim nebude přerušena. Automaticky ji přebírají určení dodavatelé poslední instance (DPI).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Firma Bohemia Energy, která 13. října 2021 oznámila ukončení činnosti, uzavřela své zákaznické centrum v Paláci Archa v Praze v ulici Na Poříčí. Na snímku je logo společnosti na uzavřené pobočce.

Článek

Zákazníci si však do šesti měsíců musejí najít nového dodavatele a uzavřít s ním smlouvu. Může jím být i firma, jež teď bude DPI, upozornil Jan Kořán z advokátní kanceláře KF Legal.

Kdo jsou moji DPI?

Dodavateli poslední instance jsou u elektřiny E. ON Energie v jižních Čechách a na jižní Moravě, Pražská energetika v Praze a ve zbytku republiky ČEZ Prodej. V případě plynu má jižní Čechy na starosti E. ON Energie, Prahu Pražská plynárenská a zbytek ČR společnost innogy Energie.

Kdy začnou DPI dodávat?

U elektřiny již byla dodávka ze strany dodavatelů poslední instance zahájena ve čtvrtek 14. října. U plynu dodávka DPI začne od neděle 17. října.

Mám smlouvu s Bohemia Energy. Co dělat? Kam přejdu, komu platit?

Finance

Musím s DPI uzavřít smlouvu?

Ne, to není třeba. DPI si zákazníky sám přebere, dodávka elektřiny a plynu je uskutečňována ze zákona a nastupuje okamžitě tak, aby spotřebitelům tato dodávka nebyla přerušena.

Jak dlouho můžu u DPI zůstat?

Nanejvýš půl roku. Během následujících šesti měsíců si zákazníci musejí vybrat nového řádného dodavatele – s tím už smlouvu uzavřít musejí. Pokud se tak nestane, dodávka elektřiny či plynu bude přerušena.

Zklamaní i naštvaní klienti Bohemia Energy začínají sčítat ztráty

Ekonomika

Musím si rychle najít nového dodavatele?

Se změnou dodavatele není nutné spěchat, ale nedoporučuje se s ní ani otálet.

„V nejbližších dnech budou zákaznické linky a kontaktní místa dodavatelů elektřiny a plynu jistě zahlceny a může být složité vůbec zajistit změnu dodavatele. Tak velký nápor – 900 tisíc odběrných míst – asi nemohl nikdo očekávat,“ řekl Právu advokát Kořán.

Novým dodavatelem se může stát i firma, která si teď zákazníka přebírá jako DPI.

Jakou mám teď očekávat cenu?

Téměř jistě vyšší. Cena, za kterou elektřinu a plyn dodávají DPI, je obvykle vyšší než cena tržní. „Už proto se vyplatí nesetrvat v dodávce DPI příliš dlouho,“ upozornil Kořán.

Padl další dodavatel energií

Ekonomika

Mám ještě Bohemia Energy platit zálohy?

Ministerstvo průmyslu, Energetický regulační úřad ani advokát Kořán to nedoporučují. Bohemia Energy již elektřinu od čtvrtka nedodává a od neděle nebude dodávat ani plyn.

Jak ale Právo už ve čtvrtek upozornila mluvčí Bohemie Hana Novotná, zálohy se u skupiny platí na stejný měsíc, přičemž někteří lidé mají platby nastaveny např. na 20. den v měsíci. To by znamenalo, že by lidé v říjnu ještě zálohy uhradit měli. Firma slíbila, že u všech provede příští měsíc vyúčtování. Tvrdí, že ukončila činnost, nikoliv že zkrachovala, a tudíž své závazky vyrovná. Skutečně nejpozději do konce měsíce ale trvalý příkaz k úhradě nebo inkaso zrušte.

DPI se mi ještě neozval, co dělat?

Dodavatel DPI se vám sám ozve. Měl by tak učinit co nejdříve, ale může to pár dnů trvat vzhledem k tomu, že zákazníků firem ze skupiny Bohemia Energy byl přes milion. DPI vás také vyrozumí o zálohách, jejich výši a způsobu platby.

Elektřina ještě zdraží, jako zákazník bych vyčkal, radí analytik

Ekonomika

Mám si cenu u nového dodavatele fixovat, případně na jak dlouho?

Je třeba počítat s významným navýšením ceny elektřiny i plynu, neboť roste v celé Evropě.

„Pokud si u nového dodavatele zvolíte fixaci na delší období (max. tři roky), bude cena nižší; pokud ale ceny v budoucnu opět klesnou, taková volba se nemusí vyplatit. Jednoznačnou radu zde nelze poskytnout, experti fixaci zejména na delší období (tři roky) spíše nedoporučují,“ řekl Kořán.

Až budete komunikovat s novým dodavatelem, připravte si své osobní údaje a také poslední vyúčtování za elektřinu či plyn. Nový dodavatel je bude potřebovat k provedení změny.

Nekrachujeme, veškeré závazky vyrovnáme, říká majitel Bohemia Energy

Domácí

Mají zákazníci Bohemia Energy dělat samoodečty energií?

Samoodečty lidé samozřejmě zadávat mohou, plyne to z informací uvedených na webu skupiny. V takovém případě odečet nahlaste Bohemia Energy i novému dodavateli anebo dodavateli poslední instance, kterému tento samoodečet nahlásíte.

S Bohemia Energy jsem se rozešel před ohlášeným koncem jejich činnosti. Co teď?

Výše uvedené rady neplatí pro zákazníky, kterým již byla dříve ukončena smlouva (např. i výpovědí ze strany Bohemia Energy) k datu předcházejícímu současným událostem.

„Ti si musejí najít nového dodavatele neprodleně,“ varoval Kořán. „Také velcí odběratelé zemního plynu, jejichž spotřeba plynu za posledních 12 měsíců byla vyšší než 630 MWh, si musejí neprodleně nalézt dodavatele plynu, aby se neocitli v neoprávněném odběru. Obou těchto skupin se dodávka DPI netýká,“ dodal advokát.

U prodejců energií se tvořily fronty zákazníků padlé Bohemia Energy

Ekonomika

Vyrábím si sám elektřinu a Bohemia Energy ji ode mě vykupovala. Je to problém?

„Zákazníci, kteří elektřinu sami také vyrábějí (typově střešní fotovoltaiky) a vyrobenou elektřinu od nich vykupovala Bohemia Energy, si musejí neprodleně najít nového odběratele elektřiny, aby se neocitli v neoprávněné dodávce,“ potvrdil Kořán. Tímto odběratelem může být také obchodník, který jim bude nově dodávat elektřinu pro spotřebu.

Reklama

Výběr článků

Načítám