Hlavní obsah

Konec Bohemia Energy je na rezignaci, vzkázal Havlíčkovi Fiala

Ukončení činnosti několika dodavatelů energií považuje adept na premiéra Petr Fiala (ODS) za selhání ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Za jiných okolností by podle něj byla na místě rezignace ministra Karla Havlíčka (za ANO). Momentálně je ale hlavní pomoci lidem, kteří dodavatele energie ztratili. Snížení DPH, které navrhuje dosavadní premiér Andrej Babiš (ANO), nepovažuje za nejlepší cestu. Fiala to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Politická odpovědnost v problému konce několika dodavatelů energií podle Fialy nepochybně je. V případě, že by nebylo po volbách, měl by podle něj šéf MPO Havlíček rezignovat. V současné situaci podle něj musí MPO a ERÚ poskytovat lidem dobré a rychlé informace, což se neděje.

„Lidé jsou vyděšeni, neví si s tím rady, dívají se v médiích na katastrofické zprávy," uvedl. Fiala úřady vyzval, aby spotřebitelům poskytly konkrétní návody. Změny v personálním obsazení ERÚ nechtěl Fiala zatím komentovat, povede se podle něj o všem diskuze v koalici.

Fiala odmítá snižovat DPH na energie, chce dát příspěvek na bydlení

Ekonomika

Havlíček před tím v diskusním pořadu televize CNN Prima News řekl, že alternativní dodavatelé energií, jako je končící Bohemia Energy, se dostávají do problémů v celé Evropě. V důsledku liberálního nastavení trhu nemá stát podle ministra mnoho nástrojů, kterými by mohl do věci vstupovat.

Zopakoval, že končící kabinet uvažuje o snížení daně z přidané hodnoty na energie z 21 na deset procent nebo i na nulu. Havlíček uvedl, že je po konzultacích v EU předjednané, že by unijní orgány kvůli tomu ČR nepostihovaly. Z výnosů ze solární daně pak vláda plánuje dát lidem takzvaný energetický šek, který by měl pro průměrnou domácnost hodnotu asi 1500 korun.

Fiala chce rozpočet se schodkem do 300 miliard korun

Domácí

Fiala: Bude těžká zima

„Čeká nás těžký rok a určitě těžká zima,” řekl dále Fiala. Doplnil, že to, jak současná vláda hospodaří a kam nechala dojít ceny energií není vůbec dobré. Signály, že jsou v ČR distributoři energií, kteří mají problémy, tu podle něj byly několik týdnů.

Snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na nulu, které Babiš plánuje, se podle Fialy nemůže současné vládě podařit zavést. Nemá informace, že už by o tom jednala s Evropskou unií. Není to ani podle něj správná cesta. Týkalo by se to i lidí, kteří mají zafixovanou cenu energií a úlevu nepotřebují. Navíc by se DPH někdy znovu muselo zvýšit a jednalo by se o skokový nárůst.

PŘEHLEDNĚ: Jaké ceny nabízejí dodavatelé elektřiny a plynu

Ekonomika

„Naši experti už na tom (řešení) pracují. Chceme udělat řešení jak krátkodobé, tak v nějakém dlouhodobějším horizontu," uvedl dále Fiala. Krátkodobě prostřednictvím příspěvku na bydlení by bylo možné pomoci těm nejohroženějším skupinám a v dalším období by bylo třeba lidi motivovat k instalaci solárních panelů, zateplení domů a vytvoření správného energetického mixu.

Reklama

Výběr článků

Načítám