Hlavní obsah

Přehledně: Blíží se sčítání lidu. Jak na to

Kde bydlíte a s kým? Odkud jste se přistěhoval? Jak se dopravujete do práce? Jaké je vaše zaměstnání? Kolik se vám narodilo dětí? To jsou otázky, na které musí každý v následujících pár měsících odpovědět v rámci pravidelného sčítání lidu. To se letos koná opět po deseti letech a začíná příští sobotu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poprvé bude probíhat převážně online, přes počítač nebo chytrý telefon. Možností samozřejmě zůstávají i papírové formuláře, odhaduje se však, že ty použije sotva třetina lidí.

Sčítání je povinné a musí se ho zúčastnit i cizinci s dlouhodobějším pobytem, nacházející se v rozhodný okamžik, tedy o půlnoci z pátku 26. na sobotu 27. března, na území ČR. Za neposkytnutí údajů hrozí pokuta až 10 tisíc korun.

Organizátoři uklidňují, že nepůjde o nic složitého ani časově náročného, přitom ale odpovědi pomohou získat řadu cenných údajů, jež mohou být i impulsem některé věci zlepšit.

Jak vycházejí volební průzkumy, proč se výsledky často liší a co říkají ty aktuální

Parlamentní volby

„Sčítání lidu nejen přesně zachycuje aktuální stav společnosti, ale zároveň poskytuje i podklady pro odhad demografických a socioekonomických trendů v regionu. Pro firmy a živnostníky je tak sčítání unikátním zdrojem informací pro jejich podnikání, umožňuje jim dělat zásadní rozhodnutí na základě tvrdých a přesných dat,“ řekl předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Letos budou lidé vyplňovat zhruba o polovinu méně údajů než v roce 2011. Část dat totiž statistici získají z registrů.

„Vyplnění společné části sčítacího formuláře za byt a domácnost zabere asi deset minut a druhé části zhruba pět minut za jednu osobu,“ přiblížila mluvčí sčítání a někdejší oblíbená televizní moderátorka Jolana Voldánová.

Statistici se nebudou vyptávat na další podrobnosti ohledně majetkových poměrů ani zdravotního stavu. Otázky týkající se národnosti a náboženské víry jsou pak dobrovolné, lze je vynechat.

A i když teď v pandemii řada lidí pracuje z domova a na distanční výuce jsou také žáci a studenti, měly by se údaje vyplňovat podle toho, jak budou platit i po návratu do normálu, až skončí protipandemická opatření.

Formuláře bude možné posílat elektronicky, a to od příští soboty 27. března až do pátku 9. dubna. Vyplnit se pak dají na webu www.scitani.cz či v mobilní aplikaci Sčítání21. Většinu kolonek nebude nutné vypisovat, stačí vybrat z nabídky.

Lidé, kteří se nesečtou přes internet, budou muset od 17. dubna do 11. května vyplnit papírový formulář. Buď jim ho přinese domů sčítací komisař, nebo ho dostanou na vybraných poštách a zastoupeních ČSÚ.

Může pomoci blízký

Vyplnění přes internet i vyzvednutí a vyplnění papírového formuláře ale může obstarat i někdo blízký. Náklady na letošní sčítání mají být 2,23 miliardy Kč. Po započtení inflace se jedná o částku o 22 procent nižší, než stálo to minulé v roce 2011. Sčítání je financováno ze státního rozpočtu.

Sčítání se na českém území konalo poprvé v roce 1869. Od roku 1918, tedy od vzniku samostatného Československa, se uskutečnilo devětkrát. Desetiletý interval byl narušen jen za 2. světové války. (tov, ČTK)

Kam se lze obrátit

  • Veškeré podrobnosti jsou na webu scitani.cz.
  • Vysvětlivky k vyplnění otázek obsahují i samotné dotazníky.
  • Denně od 8 do 22 hod funguje infolinka na číslech 840 30 40 50 a 253 253 683, a to i v ruštině a angličtině.
  • Otázky je možné posílat také na adresu dotazy@scitani.cz.
Co zjistilo sčítání před 10 lety
Počet obyvatel ČR činil 10 562 214.
Svobodných bylo 45 procent mužů a 35 procent žen.
Devět procent mužů a 11 procent žen bylo rozvedených.
Dvanáct procent žen byly vdovy.
Za věřící se označilo 2,2 milionu lidí.
Za ateisty se považovalo 3,6 mil. lidi, dalších 4,6 mil. neuvedlo nic.
Statistici spočítali 2 158 119 domů a 4 756 572 bytů.
Více než 11 tisíc lidí bylo bez domova.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám