Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu na rekordu přes 25 miliard

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český zahraniční obchod skončil v říjnu rekordním přebytkem 25,5 miliardy korun, což je v porovnání se zářím o 11,8 miliardy více. Obrat zahraničního obchodu meziročně stoupl o 33,2 miliardy na 488,4 miliardy korun, a jde tak o druhou nejvyšší hodnotu obratu v letošním roce po 495,5 miliardy korun v březnu, informoval Český statistický ústav.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dovozy vzrostly o 4,9 procenta a vývozy o 9,6 procenta. „Vývozy trendově rostou. Trend v oblasti dovozů bohužel klesá. To je důležitější údaj než samotné saldo,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Jakmile by totiž došlo u exportů k výraznému zhoršení trendu, bude to ukazovat na nízkou aktivitu v ekonomice, a to i přes to, že by celkové saldo obchodní bilance vykazovalo dobré výsledky.

Nejvíce se dařilo obchodu s dopravními prostředky a průmyslovým zbožím. Naopak nejhorší výsledky vykázal obchod s chemickými výrobky a minerálními palivy. „Největší přírůstek obchodu byl u silničních vozidel, potvrzuje se tak důležitost automobilového průmyslu pro ČR,“ uvedl Volf.

Německé podniky předčily očekávání, když jejich objednávky v říjnu vzrostly meziročně o razantních 5,4 procenta. To samozřejmě dává naději českým vývozcům, ale propad by mohl přijít velmi rychle. „Pokud spotřebitelská poptávka v Německu oslabí, domácí podniky to drtivě pocítí a export začne klesat,“ doplnil Volf.

Reklama

Výběr článků

Načítám