Hlavní obsah

Pražské letiště koronavirová krize zasáhla nejvíce v Evropě

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské Letiště Václava Havla patří mezi ta, která koronavirová krize a omezení cestování postihla nejvíce v Evropě. V absolutních číslech zaznamenal v březnu největší meziroční pokles cestujících německý Frankfurt nad Mohanem – o 3,5 milionu. Procentuálně však největší pokles zaznamenaly Praha, Mnichov a Berlín. Vyplynulo to z dat, jež v úterý zveřejnil statistický úřad Eurostat.

Foto: Letiště Praha

Terminál Letiště Václava Havla Praha

Článek

Za prudkým poklesem počtu cestujících stojí globální pandemie nemoci covid-19. Právě v průběhu března byla postupně přerušena drtivá většina leteckých spojení v souvislosti s nastavenými opatřeními na hranicích v České republice i v zahraničí.

Mnichovu tak v březnu ubylo 2,5 milionu cestujících, berlínskému letišti Tegel 1,3 milionu, Praze 800 tisíc a berlínskému letišti Schönfeld 500 tisíc. Ve všech čtyřech případech se jedná o pokles o 65 procent, což je nejvíce ze všech letišť, jejichž data má Eurostat k dispozici.

Pražské Letiště Václava Havla podle svých vlastních údajů v březnu odbavilo 434 719 cestujících. Ve stejném měsíci loňského roku branami jeho terminálů prošlo 1,23 milionu lidí. Letiště zveřejnilo už i data za duben, kdy zaznamenalo meziroční pokles cestujících o drtivých 99,6 procenta.

O 64 procent počet cestujících v březnu klesl dánské Kodani, v absolutních číslech šlo o 2,5 milionu lidí méně. Letištěm v německém Düsseldorfu prošlo meziročně o 1,3 milionu cestujících méně. I tento pokles odpovídá 64 procentům.

Německé letiště Kolín/Bonn zaznamenalo pokles cestujících o 500 tisíc, respektive o 63 procent. Ve finských Helsinkách činil pokles milion cestujících, procentuálně šlo však „jen” o 63 procent.

Anketa

Chystáte se v létě někam letecky?
Ano
30,2 %
Ne
62,9 %
Ještě nevím
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3035 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám