Hlavní obsah

Letišti Praha loni klesl zisk o 400 milionů na tři miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letiště Praha loni vykázalo čistý zisk zhruba tři miliardy korun, což je meziročně asi o 400 milionů méně. Tržby naopak stouply o 500 milionů na 8,9 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti uveřejněné ve sbírce listin.

Foto: Letiště Praha

Letiště Václava Havla

Článek

Letiště loni odbavilo rekordních 17,8 milionu lidí, letos však kvůli koronavirové krizi lze očekávat velký úbytek cestujících i příjmů.

Čistý zisk společnosti loni zhruba o 16 procent překonal původní plán hospodaření. K výsledkům podle letiště přispěl rostoucí provoz, otevření nových linek a vyšší výnosy z neleteckých aktivit. Během hlavní letní sezony se z letiště loni létalo do 162 míst, přibylo tedy 14 nových destinací. Provoz vzrostl i v zimě.

Přesné výsledky z oblasti neleteckých služeb, kam patří příjmy z parkování, provozu a pronájmu komerčních zón a prémiových služeb, letiště ve zprávě neuvedlo. Tvoří však přibližně třetinu celkových tržeb.

Jejich růst loni podpořilo především rozšíření komerční zóny na druhém terminálu, kde na začátku roku bylo otevřeno šest nových obchodů a restaurací. Podle letiště byl i větší zájem o pronájem prostor a využívání restaurací a salónků.

Pražské letiště v dubnu odbavilo 5000 cestujících

Ekonomika

Pro letošní rok letiště původně očekávalo další růst, zasáhla však koronavirová krize, kvůli níž byla zrušena drtivá většina linek. V dubnu tak letiště odbavilo 5031 cestujících, což bylo meziročně o 99,6 procenta méně.

Od května provoz mírně oživuje, na úroveň před krizí se však vrátí nejspíš až za několik let. V současnosti na letišti funguje 12 pravidelných linek, další budou přibývat během následujících týdnů.

Letiště se kvůli rostoucímu provozu loni ocitlo na hraně své kapacity. Pro letošní rok proto naplánovalo kolem 200 projektů pro její rozšíření. Největší z nich je rekonstrukce třídírny zavazadel. Letiště zároveň loni představilo plány na rozšíření druhého terminálu do roku 2028 za 16 miliard korun. Dalším plánovaným projektem je výstavba paralelní dráhy, která by měla začít v roce 2025. I přes současnou krizi zatím letiště od těchto velkých projektů neupustilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám