Hlavní obsah

PPF: ČNB jsme neovlivnili. Je to lež někoho, kdo ani nemá ekonomické znalosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investiční skupina PPF se dnes znovu důrazně ohradila proti anonymnímu nařčení, podle kterého měla na intervenci ČNB vydělat tři a půl miliardy při koupi mobilního operátora. Podle konspirační teorie za to měla PPF členům bankovní rady ČNB přihrát miliardu za odměnu. „Jde o šíření anonymního a zcela nepravdivého diskusního příspěvku, který se navíc neopírá ani o základní ekonomické znalosti,“ reaguje PPF.

Článek

Na internetu se objevila v uplynulém týdnu spekulace, že PPF měla na oslabení koruny zájem. Španělé prý dávali přednost platbě v korunách, neboť ji považovali ve srovnání s eurem za stabilnější, a tak PPF měla údajně dohodnout cenu v korunách a pak nechala členy ČNB odhlasovat oslabení koruny o pět procent, čímž měla na transakci vydělat zhruba 3,5 miliardy.

V této souvislosti se na sociálních sítích objevilo obvinění, že PPF se o tento zisk podělila s členy bankovní rady ČNB, kteří pro oslabení hlasovali, a rozdělila mezi ně rovnou miliardu. To však důrazně popírá mluvčí PPF Radek Stavěl. Jde o ”šíření anonymního a zcela nepravdivého diskusního příspěvku, který se navíc neopírá ani o základní ekonomické znalosti,„ uvedl.

PPF: Zmínka o nás je čistě účelová

PPF by teoreticky na měnové intervenci ČNB vydělala v případě, že by měla peníze na transakci uložené na účtu v eurech a po oslabení měny by je směnila na koruny.

„Takovou hypotézu můžete vztáhnout na všechny subjekty a občany, které mají účet v eurech a po devalvaci je smění za koruny – a je jedno, jestli si kupují Telefóniku, nebo s korunami naloží jinak. Zmínka o PPF v tomto kontextu je tedy čistě účelová a zneužívá ekonomickou neznalost části veřejnosti za účelem poškozování pověsti a značky PPF,“ zdůraznil Stavěl.

ČNB: Pomluvám se budeme bránit

Nařčením, že by z kroku měli členové rady České národní banky nějaký prospěch, se brání i centrální banka. „Na veřejnosti šířená, ničím nepodložená a zcela nepravdivá nařčení ČNB a členů její bankovní rady zpochybňují důvěryhodnost nezávislé tvorby měnové politiky, která je základním smyslem existence každé centrální banky.

Proti takovým nepodloženým pomluvám se musíme a budeme tvrdě bránit,” uvedl guvernér ČNB.

Reklama

Výběr článků

Načítám