Hlavní obsah

Pozdější zvýšení sazeb by ekonomiku bolelo více než teď, upozornil Rusnok

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozdější zvýšení úrokových sazeb centrální banky by tuzemskou ekonomiku bolelo více, než když k němu banka přistoupila nyní. Na tiskové konferenci k zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB) to ve čtvrtek uvedl její guvernér Jiří Rusnok. Pro skokové zvýšení sazeb o 0,75 procenta podle něj hlasovalo 5 ze 7 členů rady.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Článek

„Přijaté rozhodnutí rady se opírá o letní makroekonomickou prognózu a informace získané od jejího zpracování. S prognózou je konzistentní růst tržních úrokových sazeb od poloviny letošního roku,“ uvedl Rusnok.

„Tempo dalšího zpřísňování měnové politiky bude podmíněno budoucím vývojem a vyzněním podzimní prognózy,“ dodal guvernér s tím, že inflační očekávání jsou v tuto chvíli mnohem nejistější vzhledem k dlouhodobému přestřelování inflačního cíle. Ten má ČNB stanoven na dvou procentech, přičemž toleranční pásmo se pohybuje od jednoho do tří procent, ale v srpnu meziroční inflace činila 4,1 procenta.

Podle guvernéra rada vyhodnocovala rizika a nejistoty vyplývající z aktuální srpnové prognózy ČNB a dospěla k závěru, že jsou „výrazně proinflační“. Proto se radní rozhodli zvýšit sazby více, než se očekávalo. Trh počítal se zvýšením základní (repo) sazby o 0,5 procenta. I to by bylo nejvyšší jednorázové zvýšení od roku 1997.

KOMENTÁŘ: ČNB udrží růst spotřebitelských cen na uzdě

Ekonomika

Rusnok výrazně upozornil, že inflace v letních měsících překonávala očekávání. Na tom se podílí delší trvání zvýšeného příspěvku nákladů vlastního bydlení (imputované nájemné) na celkové inflaci.

Dalším rizikem jsou „déletrvající poruchy globálních výrobních řetězců s dopady do výraznějšího zrychlování růstu cen v produkční sféře“.

Koruna bude podle prognózy dále zpevňovat. Na přelomu letošního a příštího roku posílí pod hranici 25 korun za euro. Česká měna po 14:30 hodině, kdy centrální banka oznámila rozhodnutí o úrokových sazbách zpevnila k euru zhruba o 20 haléřů do blízkosti 25,30 Kč/EUR. Proti dolaru zhruba o 10 haléřů na 21,85 Kč/USD.

Reklama

Související články

ČNB zvýšila úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky (ČNB) zvýšila základní úrokovou sazbu na 0,75 procenta. Dosud tato sazba činila 0,5 procenta. Odvíjí se od ní úroky...

ČNB zvýší úrokové sazby, míní analytikové

Bankovní rada České národní banky na svém čtvrtečním zasedání zvýší základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu, shodují se analytici. Důvodem je především...

Výběr článků

Načítám