Hlavní obsah

Povodňové škody na řekách a v lesích se vyšplhaly na 350 miliónů

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povodně během prvních dvou srpnových víkendů způsobily na vodních tocích, lesních dopravních cestách, malých vodních nádržích a dalším majetku ve správě státního podniku Lesy České republiky (LČR) škody ve výši přesahující 350 miliónů korun.

Foto: Barbora Silná, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle informací mluvčího podniku Zbyňka Boublíka jsou škody zaznamenány na 61 vodních tocích, nacházejících se na území asi čtyřiceti obcí. Nejvíce škod je mezi Libercem a Frýdlantem, Jablonným v Podještědí a Chrastavou a také v okolí Ústecka a Děčínska. V zasažených oblastech byla většina lesních cest neprůjezdná, vznikly rozsáhlé strže a sesuvy.

„Naším hlavním cílem je nyní odstranění překážek bránících odtoku vody v korytech. Kde je to potřebné, nasazujeme těžkou techniku i na cestách, abychom nedostupná území a lokality co nejdříve zpřístupnili. Provedli jsme také mimořádnou technickou kontrolu stavu hrází malých vodních nádrží v lesích,“ uvedl generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora.

Těžkou techniku prozatím LČR nasadily například v obcích Bílý Potok, Hejnice, Oldřichov v Hájích, Kunratice, Velké Březno, Malé Březno, Těchlovice, Zdislava nebo v některých místních částech Děčína a Ústí nad Labem. „Technikou pomáháme i přímo povodní postiženým lidem při zabezpečení jejich podemletých obydlí, kdy lomovým kamenem stabilizujeme nejponičenější místa v tocích i na komunikacích,“ upřesnil výrobně technický ředitel Vladimír Krchov.

Dřevo pro postižené

Stejně jako při minulých povodních poskytnou státní lesy obyvatelům, kteří v důsledku povodní přišli o své domy, dřevo na výstavbu rodinného domu nebo bytové jednotky, a to za výrazně zvýhodněných finančních podmínek. V rámci pomoci firma nakoupila pro postižené obce dezinfekční a čisticí prostředky a ruční nářadí na odklízení naplavenin. Do postižených oblastí podnik daroval i pracovní oděvy, obuv a oblečení pro potřeby krizových štábů a integrovaného záchranného systému.

Nepříznivé počasí o uplynulém víkendu způsobilo problémy také části Středočeského kraje, kde během nedělní bouřky došlo ke zlomům stromů v celkovém rozsahu do 10 tisíc metrů krychlových a drobným škodám na lesních cestách. Žádný les ve správě LČR není uzavřen.

„V Třebenicích je zničeno 500 metrů oborního plotu a vyvráceno nebo rozlámáno tři tisíce metrů krychlových dřeva. Polom je i na Medníku nebo v úseku od Jílového do Prahy,“ dodal Boublík s tím, že zpracování těchto polomů se dá očekávat do podzimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám