Hlavní obsah

Inspektoři odhalili další prohřešek v KFC

Aktualizováno

Inspektoři odhalili další prohřešek v KFC. V restauraci řetězce s rychlým občerstvením v Praze-Dejvicích rozmrazovali zaměstnanci kuřecí maso ve stojaté vodě, což zvyšuje mikrobiologická rizika. Řekl to mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Foto: Novinky

Logo řetězce rychlého občerstvení KFC

Článek

Jedná se o druhé zjištění inspektorů v pobočkách KFC, v září našli v liberecké pobočce marinované maso s prošlým datem použitelnosti.

SZPI udělala v pobočkách KFC v Česku velké množství kontrol, z nichž většina ještě není dokončená, doplnil Kopřiva.

Při rozmrazování masa ve stojaté vodě, k čemuž došlo v Dejvicích, hrozí množení bakterií, které mohou způsobovat zdravotní potíže. Běžná praxe je rozmrazování pod tekoucí vodou.

Při kontrole se tento postup týkal téměř devíti kilogramů kuřecích filet. KFC tím podle inspekce porušilo ustanovení o hygieně potravin, když nedodrželo postupy založené na zásadách systému HACCP, což je preventivní systém pro zajištění bezpečnosti potravin. „Zavedení a dodržování tohoto systému je povinné ze zákona a zcela standardně kontrolováno dozorovými orgány,“ uvedl Kopřiva.

Zaměstnanci KFC museli maso zlikvidovat a SZPI s provozovatelem zahájí správní řízení o uložení pokuty. Obecně lze v takovém případě uložit pokutu až deset milionů korun.

Zpřísnili jsme kontroly, tvrdí provozovatel

Firmy AmRest, která v Česku KFC provozuje, se k poslednímu prohřešku zatím nevyjádřila. „Bereme otázky zdraví a bezpečnosti velmi vážně a máme zavedeny přísné protokoly pro bezpečnost potravin. Z důvodu zvýšené opatrnosti jsme zavedli další kontroly v restauracích a posílili provádění našich interních postupů, abychom zajistili trvalé dodržování předpisů ve všech provozovnách,“ sdělila firma Novinkám k problémům s kvalitou potravin v jejích českých provozovnách, o kterých se mluví již delší dobu.

SZPI spustila v létě rozsáhlé kontroly v KFC na podnět novináře Jana Tuny, který o hygienicky nevhodném nakládání s masem natočil několik reportáží.

„Nejde o českou epizodu, ale o systémový problém. Podobný skandál se totiž odehrál i v Dánsku, kde se nakonec zavřely všechny pobočky KFC. Je povinností evropských institucí zajistit, aby občané EU měli jistotu, že jídlo, které si kupují, není zdraví nebezpečné,“ řekl k tomu nedávno europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který oficiálně požádal Evropský úřad pro bezpečnost potravin o prošetření řetězce.

V Dánsku bylo dočasně uzavřeno všech jeho jedenáct tamních poboček. Podle výpovědi několika bývalých zaměstnanců v nich totiž byl roky běžnou praxí prodej prošlého masa a „prodlužování“ doby trvanlivosti tak, že se pro prošlému masu jednoduše přetiskly etikety.

Výběr článků

Načítám