Hlavní obsah

Pošta začne nabízet část služeb úřadů práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí transformace České pošty bude od příštího roku rozšíření agendy o některé služby úřadů práce. Na vybraných pobočkách budou moci lidé podat některé žádosti. Lidé by tak v pobočkách mohli požádat o rodičovský příspěvek či příspěvek na bydlení. Od poloviny roku by se mělo portfolio rozšířit o podávání žádostí o podporu v nezaměstnanosti. V úterý to uvedl ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Tisková konference k transformačnímu plánu České pošty a ke spolupráci s Úřadem práce. Zleva ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), ředitel České pošty Miroslav Štěpán a ředitel Úřadu práce Daniel Krištof.

Článek

Pilotní projekt má začít v prvním pololetí v Kraji Vysočina, v Ústeckém kraji včetně vyloučených lokalit a Libereckém kraji včetně Frýdlantska. O konkrétních obcích se ještě jedná, mělo by jít zhruba o padesát pošt.

„Chceme a musíme být připraveni kdykoli naši kapacitu radikálně navýšit v případě, že to bude nutné a naše společnost to bude potřebovat. Toho docílíme díky digitalizaci agendy Úřadu práce ČR a také díky spolupráci s Českou poštou,“ uvedl Krištof s tím, že pošta by se měla stát kontaktním místem mezi státem a úřady práce.

Omluvil se za to, že úřady práce poslední tři krize - covidovou, energetickou i válku na Ukrajině - úplně nezvládly a na dávky lidé museli čekat.

V první fázi budou u speciálních přepážek pošt pracovníci radit a pomáhat s vyplněním žádostí o rodičovský příspěvek, přídavky na dítě či příspěvek na bydlení. Půjde o digitální podání žádosti, ale klient se místo digitální identity bude moci prokázat občanským průkazem. Následné schválení dávky bude opět na úřadu práce. Tomu by se tak měla uvolnit větší kapacita pro poradenství při hledání práce či rekvalifikace.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) by měla pošta do budoucna zprostředkovávat digitální komunikaci se státem a jeho institucemi pro občany, kteří nebudou disponovat potřebnou digitální gramotností, což je zhruba pětina populace, zejména senioři. Vedle ministerstva sociálních věcí pošta jedná o spolupráci i s ministerstvem zdravotnictví nebo životního prostředí.

Česká pošta letos čeká snížení provozní ztráty na 310 milionů

Ekonomika

Jde o součást transformace, jejíž součástí bude v roce 2025 i vznik státní akciové společnosti Balíkovna, která se vyčlení z České pošty a pod níž přejde zhruba třetina z 21 000 poštovních zaměstnanců. Balíkovna by měla konkurovat komerčním subjektům.

Pošta letos přistoupila ke zrušení 300 poboček, dalších 2900 jich stále provozuje a další omezování sítě nechystá. Na transformaci a investice bude podle pověřeného generálního ředitele Miroslava Štěpána pošta potřebovat kolem tří miliard korun. Letos podle něj počítá s provozní ztrátou ve výši 310 milionů korun.

Podle Rakušana bude na post šéfa České pošty vypsáno výběrové řízení.

Pošta chystá výdejní boxy v domech

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám