Hlavní obsah

Česká pošta letos čeká snížení provozní ztráty na 310 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká pošta letos očekává provozní ztrátu okolo 310 milionů korun, což je zhruba o 630 milionů korun nižší propad EBITDA než loni. Původně pro letošek pošta předpokládala provozní ztrátu 1,5 miliardy korun, a to včetně započítání příjmu z prodeje budovy hlavní pošty v Jindřišské ulici, který se však letos nestihne. Na úterním semináři k transformaci pošty v Poslanecké sněmovně to uvedl pověřený zástupce generálního ředitele Miroslav Štěpán.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podnik podle Štěpána přijímá opatření, která mají ztrátu v tomto a příštím roce snížit a hospodaření stabilizovat. Součástí opatření je mimo jiné zrušení 300 poboček v polovině letošního roku, propouštění zaměstnanců, prodej nemovitostí nebo prodloužení doručovací doby. Celkový přínos z těchto opatření v tomto a příštím roce Štěpán vyčíslil na 4,3 miliardy korun.

„Pokračujeme v krizovém řízení, které vede k tomu, že provozní hospodaření České pošty na rok 2023 a 2024 je zajištěno. České poště nehrozí úpadek,“ uvedl Štěpán.

V příštím roce by měli poslanci schválit transformační zákon, který povede k oddělení Balíkovny do samostatné akciové společnosti. Ve státním podniku Česká pošta zůstane pobočková síť, která bude poskytovat služby pro stát. Úhrada těchto služeb by již neměla být limitována částkou 1,5 miliardy Kč a bude vyplácena čtvrtletně. V roce 2025 by pak měl Český telekomunikační úřad (ČTÚ) udělit novou poštovní licenci. V letech 2025 a 2026 již pošta jako celek čeká kladné hospodaření.

Součástí transformace má být vytvoření funkčního mechanismu pro čerpání prostředků z externích státních nebo soukromých zdrojů do transformačního procesu a rozvoje aktivit pošty.

Pošta bude i v příštím roce pokračovat v převodu poboček na pošty Partner, které budou provozovat jiné subjekty. Pro příští rok počítá s převodem 150 až 180 poboček. V současnosti je partnerských pošt více než 800 z celkového počtu 2900 poboček.

Pošta vypsala tendr na budovu v Jindřišské, cena začíná na 1,538 miliardy

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám