Hlavní obsah

Poslední směna vyfárala. Těžba černého uhlí v Paskově skončila

• Aktualizováno
Právo, Pavel Karban

Přes tři roky proklamované ukončení těžby v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku se stalo pro horníky krutou realitou. Poslední činný důl v ostravské části ostravsko-karvinského revíru už žádné černé uhlí nevydá. Těžební společnost OKD ukončila ve ztrátovém dole těžbu a připravuje jeho technickou likvidaci, v pátek ráno vyfárala poslední směna.

V Paskově končí těžba, poslední směna vyfárala Video: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Nálada mezi zaměstnanci, kterých je v Paskově přes 1300, byla dlouhou dobu na bodě mrazu. Dnes v nich převládá smutek. „Vždyť nás tři roky zavírají, tak co byste chtěli, aby to vyvolávalo? Samozřejmě je to smutné,“ uvedl předseda odborů v Paskově Rostislav Palička.

Podle mluvčího OKD Iva Čelechovského přejde asi 200 zaměstnanců do karvinské části, pracovat budou v dolech ČSM a ČSA.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Areál šachty Chlebovice Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, kde se 31. března přestalo těžit uhlí. Na snímku je tabule s poděkováním odcházejícím horníkům ve vstupní hale.

Firma původně chtěla až 500 lidí, ale mezi horníky nebyl o přesun na jiné šachty v OKD zájem. „Často uváděným důvodem byl aktuální zdravotní stav, neochota dojíždět, velký věkový průměr umožňující odejít do předčasného hornického důchodu na základě odpracovaných let, respektive směn, a skupina Paskováků vsadila i na sociální programy se státními příspěvky,“ popsal Čelechovský.

Ty částky byly různé, v posledních pěti letech se to strašně snižovalo, řádově šlo o tři milióny, dva milióny.
Zdeňka Šebestová, starostka

Palička s jeho zdůvodněním v podstatě souhlasí. „Těch důvodů je celá řada. Průměrný věk v Paskově je 49 let, spousta lidí má zdravotní potíže. A jsou tady i takoví, kteří nechtěli přejít kvůli tomu, že to nemá smysl, když v novinách čtou, že je firma před bankrotem. Mají strach, že by to bylo třeba jen na pár měsíců, a pak by byli bez práce,“ nastínil.

Kolik horníků se po uzavření Dolu Paskov, jejž tvoří lokality Staříč a Chlebovice, ocitne bez práce, není jasné.

„Nemyslím si, že by to byla nějaká hrůza,“ poznamenal Palička. Dodal, že kromě 200 lidí, kteří přejdou na jiné šachty, a asi 300 zaměstnanců, již se budou podílet na technické likvidaci dolu, si část horníků našla jinou práci, část absolvuje rekvalifikace a část půjde rovnou do důchodu.

Peníze budou obci chybět

Rozloha Dolu Paskov je 40 kilometrů čtverečních, pod zemí ukrývá asi ještě milión tun uhlí. Při těžbě sjížděli horníci pod zem až 1155 metrů.

Ve Staříči se začalo těžit uhlí v roce 1971. Od té doby pomohlo OKD obci několika desítkami miliónů korun. Teď obec o peníze z těžby přijde.

„Ty částky byly různé, v posledních pěti letech se to strašně snižovalo, řádově šlo o tři milióny, dva milióny,“ uvedla starostka Staříče Zdeňka Šebestová (ODS). Potvrdila, že peníze od OKD za vytažený nerost budou chybět: „Nedají se nahradit, musíme rozpočet přizpůsobit těm příjmům.“

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Areál šachty Chlebovice Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, kde se 31. března přestalo těžit uhlí. Na snímku jeden z havířů míří na poslední směnu

Těžba skončila z ekonomických důvodů, ztrátový důl škodil ekonomice celého OKD, jež je od loňska v úpadku. Zavření Paskova je jedním z hlavních úsporných opatření. Poslední pravidelná směna vyfárala z dolu v pátek brzy ráno. Vytěžené uhlí pak projde úpravnou, kde se vypere a roztřídí do jakostních kategorií. „Činnost pak ukončí i úpravna uhlí v Paskově,“ popsal mluvčí OKD Čelechovský.

Tým konzervačního režimu bude v podzemí zajišťovat nezbytné technické práce a kontrolní činnost, které s útlumem dolu a zajištěním bezpečnosti úzce souvisejí.
Ivo Čelechovský, mluvčí OKD

Doplnil, že symbolický poslední vozík pak vyvezou horníci na povrch Dolu Paskov až příští týden. „Bude to uctění toho dolu, vzdáme mu hold,“ podotkl odborář Palička.

Od soboty 1. dubna se bude Důl Paskov jmenovat Závod Útlum – Jih. Názvy Paskov, Staříč či Chlebovice zmizí z hornické mapy Česka. OKD v něm odstartuje aktivity související s přípravou útlumu, konzervačním režimem a přípravnými pracemi budoucí technické likvidace.

„Tým konzervačního režimu bude v podzemí zajišťovat nezbytné technické práce a kontrolní činnost, které s útlumem dolu a zajištěním bezpečnosti úzce souvisejí. Jedná se především o větrání, odvodňování, demontáž strojů a zařízení a postupné uzavírání jednotlivých částí dolů podle projektu technického plánu likvidace,“ vysvětlil mluvčí firmy. Za jak dlouho bude technická likvidace dolu hotova, není podle něj ještě jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám