Hlavní obsah

Poslanci znovu prodloužili bezcelní prodej na letištích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Další výjimku provozovatelům bezcelních obchodů schválili ve středu čeští poslanci. Přes kritiku ze strany Evropské komise i Senátu poslanci o měsíc prodloužili bezcelní prodej v tranzitních prostorech letišť a na palubách mezinárodních linek. Pro hlasovalo 156 ze 187 přítomných poslanců, úlevu pro duty-free shopy podpořila téměř celá vládní koalice.

Foto: Jiří Růzha

Z oslav 50 výročí založení Domova Na Pustaji Křešice - ocenění klienti se zastupitelem ÚK P.Csonkou (vlevo) a ředitelem CSP Litoměřice Ing.J.Vinklerem

Článek

Zatímco činnost bezcelních obchodů na hraničních přechodech skončí k 31. březnu a tyto provozovny budou dál fungovat jako normální obchody, na letištích bude bezcelní prodej možný až ke dni vstupu ČR do EU, tedy do 1. května 2004.

K prosazení výjimky pro duty free shopy využil loni v prosinci pochybnou praxi předseda hospodářského výboru Josef Hojdar (ČSSD), který tuto úpravu DPH vpašoval do zákona o silniční dani. Pro tehdy bylo více než 120 poslanců a zákon byl postoupen Senátu. Ten okamžitě navrhl zrušení této výjimky a rozhodnutí poslanců například ostře kritizoval senátor Martin Mejstřík (Cesta změny). Prohlásil, že poslanci tímto rozhodnutím nemravně zvýhodňují některé podnikatele a že Sněmovna je korumpována. Jeho kritika ale tehdy zůstala bez odezvy. Výjimku dnes ve Sněmovně podpořilo 156 ze 187 přítomných poslanců. Proti bylo pouze jedenáct zákonodárců.

Duty free - cesta korupce?

Proti bezcelním obchodům se loni tvrdě postavila i nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. "Je to oblast, kde státu unikají miliardy. Chtěli jsme jejich zrušení. Neprošlo to Sněmovnou, kde byl silný lobbing. A kde končí lobbing a kde už začíná korupce? Ty duty free shopy údajně živí poslanecké kanceláře napříč politickým spektrem," citovala Benešovou MF Dnes.

Také podle Mejstříka stát přichází každý měsíc činností bezcelních obchodů o více než miliardu korun na daních. Poslanci již dříve posunuli termín pro ukončení činnosti bezcelních obchodů a to ze začátku roku do konce března letošního roku. Někteří senátoři již dříve také upozornili na to, že provozovatelé obchodů před koncem roku několikanásobně zvětšovali objem zboží ve svých skladech.

Podle ministerstva financí má povolení k provozování bezcelních obchodů více než 30 firem. Jejich seznam nebo další podrobnosti nebyl Marek Zeman z tiskového oddělení ministerstva schopen poskytnout. Pouze uvedl, že poslední povolení bylo vydáno v roce 1995. Mezi největší hráče na bezcelním trhu patří společnost Unimex Group, která má podle dřívějšího vyjádření svého generálního ředitele Jiřího Šimáněho pět obchodů, z toho dva právě na letišti. Členem dozorčí rady Unimex Group je od podzimu 2002 i Luděk Fiala, prezident Českého duty free sdružení. Fiala je bývalý ředitel Diplomatického servisu ČR a také pražský zastupitel za ODS. Předtím byl poslancem Federálního shromáždění za OF.

Anketa

Souhlasíte s prodlužováním výjimek pro bezcelní obchody?
ano
29,2 %
ne
70,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 373 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám