Hlavní obsah

Poslanci schválili vládě krytí schodku dluhopisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda může s klidem využít letošní schodek státního rozpočtu ve výši 115 mld. Kč. Poslanci jí totiž na krytí schodku ve středu schválili vydání dluhopisů za 103,6 mld. Kč. Další miliardy na pokrytí deficitu chce vláda získat pomocí dlouhodobých úvěrů za 9,9 mld. Zbývajících 1,4 mld. chce stát získat ze svých účtů.

Foto: Vratislav Konečný

ilustarční foto

Článek

Zákon o dluhopisech musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky. Sněmovna zákon přijala těsným poměrem hlasů. Pro přijetí zákona byli poslanci vládní koalice, proti byli poslanci KSČM a ODS.

Státní dluh, jehož součástí jsou schodky státního rozpočtu, se tak na konci letošního roku vyšplhá zřejmě na 626,4 mld. Kč. V loňském roce se zvýšil téměř o sto miliard na 493,2 mld. Kč. V přepočtu na obyvatele připadalo na konci minulého roku na každého občana průměrně 50 000 korun dluhu.

Státní dluh výrazně roste od roku 1997. Rostoucí zadlužování země přinutilo vládu k reformě veřejných financí. Snaží se krotit výdaje, ale především vyššími daněmi zvyšuje příjmy. Podle ekonomů však reforma zadlužování státu pouze zpomalí a na konci roku 2006 bude veřejný dluh činit bilión korun. Vláda podle expertů musí reformovat sociální výdaje, zdravotnictví a penzijní systém.

Státní dluh se zvyšuje emisemi státních dluhopisů a pokladničních poukázek na úhradu schodku státního rozpočtu, případně přímými půjčkami kabinetu, například od Evropské investiční banky.

Únorová fraška ve Sněmovně

Poslanci projednávali dluhopisy už 12. února. Jednání se ovšem změnilo ve frašku. Poslanci totiž tehdy nejdříve hlasy opozice vládu s návrhem na vydání dluhopisů vyprovodili. Chyběli poslanci vládní ČSSD. Čtyři hodiny poté však koaliční poslanci využili procedurálních kliček a zákon o dluhopisech vrátili do hry. To už měli ve Sněmovně opět většinu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Vláda chce zmírnit naplánované zadlužení země

Vláda si zřejmě uvědomila, že jí naplánované schodky rozpočtů na příští léta, tedy další zadlužování státu, je neúnosné. Rozhodla se, že stát by měl v příštím...

Výběr článků

Načítám