Hlavní obsah

Poslanci schválili odklad registračních pokladen o rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V úterý na svém zasedání Sněmovna schválila odložení registračních pokladen o jeden rok. Pokladny tak budou zřejmě zavedeny od ledna 2008. Kromě poslanců ODS, KDU-ČSL nebo Strany zelených zvedli ruku pro návrh i zástupci ČSSD. Návrh musí ještě schválit Senát a podepsat prezident republiky.

Článek

"Vím, že registrační pokladny jsou nesmysl. Vzhledem k politické situaci, která v současné době panuje, jsem nemohl navrhnout zrušení této povinnosti, ale pouze její odložení. Jsem rád, že i Jiří Paroubek coby náruživý příznivce registračních pokladen uznal nesmyslnost tohoto předpisu. Následující rok chci využít k tomu, abych na příkladech z jiných zemí doložil nesmyslnost této normy a získal potřebnou podporu pro její zrušení," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS).

Pro odklad zavedení pokladen hlasovalo 148 ze 180 přítomných poslanců, proti jich bylo jen pět.

Odložení registračních pokladen schválila i vláda premiéra Mirka Topolánka na návrh ODS. Registrační pokladny měli obchodníci a živnostníci začít používat od ledna 2007. Po úterním schválení Sněmovnou je začnou pravděpodobně používat až v roce 2008. Podnikatelé s tímto záměrem souhlasí.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ještě před volbami prohlásil, že nemá nic proti tomu, aby se termín zavedení pokladen odsunul. K novele něměla výhrady ani strana KDU-ČSL a zelení.

Registrační pokladny by si podle dosavadního návrhu museli pořídit maloobchodníci a poskytovatelé hostinské služby. Za jednu zaplatí kolem 30 tisíc korun. Pokladna s fiskální pamětí si pamatuje všechny operace, které na ní byly provedeny od jejího uvedení do provozu. Opatření by mělo podle ČSSD omezit daňové úniky.

Anketa

Souhlasíte s odložením zavedení registračních pokladen pro podnikatele?
ano
69,6 %
ne
30,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 809 čtenářů.

Reklama

Související články

ODS chce o rok odložit registrační pokladny

O jeden rok chce ODS odložit zákon o zavedení registračních pokladen, které jinak budou muset obchodníci a živnostníci začít používat od 1. ledna příštího...

Výběr článků

Načítám