Hlavní obsah

Říman chce odložit zavedení registračních pokladen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) při svém úterním oficiálním uvedení do funkce premiérem Mirkem Topolánkem představil krátkodobé priority svého úřadu. Je to odložení platnosti zákona o registračních pokladnách, otázka privatizace Aera Vodochody, zlepšení funkčnosti centrálních registračních míst a jednodušší čerpání peněz z evropských fondů.

Článek

ODS chce zákon o zavedení registračních pokladen odložit o jeden rok. Pokud se zákon neodloží, budou muset obchodníci a živnostníci začít registrační pokladny používat od 1. ledna příštího roku. [celá zpráva]

"Otázka rozpočtu ministerstva pro mě není zas tak klíčová. Více prostředků nebudu žádat," uvedl Říman, který jako jediný ze současného kabinetu dříve již ministerskou funkci vykonával. Roční rozpočet jeho úřadu činí zhruba 12 miliard korun.

Nový ministr možná zruší tendr na prodej Aera Vodochody

Říman možná zruší tendr na prodej Aera Vodochody. Rozhodnout by měly analýzy, které nechá vypracovat jak ministerstvo průmyslu, tak například i ministerstvo obrany.

"Obě varianty dalšího vývoje v Aeru jsou nyní otevřené. Pokud se objeví nové závažné skutečnosti, můžeme vyhlásit nový tendr nebo firmu restrukturalizovat a pak prodat jen její část," uvedl Říman. Ten již dříve prosazoval rozdělení Aera na vojenskou a nevojenskou část s tím, že stát by měl z bezpečnostních důvodů privatizovat pouze majetek nesouvisející s vojenskou výrobou. Podle Římana se také do probíhající soutěže přihlásili především zájemci, kteří usilují o infrastrukturu, a nikoli vlastní výrobu.

Říman se chystá zredukovat počet programů na čerpání prostředků z evropských fondů z 11 na pět. Podle něj to povede ke zjednodušení systému a ke zvýšení jeho efektivity. "Budu preferovat čerpání prostředků na infrastrukturu, a to hlavně v oblasti dopravy," sdělil.

Říman chce pro podnikatele méně byrokracie

Svůj hlavní dlouhodobý úkol Říman vidí v redukci byrokracie a regulačních norem pro podnikatele. "Je to věc minimálně na čtyři roky, většinou by se totiž jednalo o změnu současných zákonů v této oblasti," řekl.

Nový ministr také popřel informace z úterního tisku, že na post náměstka nastoupí dřívější místopředseda ODS Miroslav Beneš. "Stane se šéfem poradců. Počet náměstků by se měl snížit z pěti na čtyři, z toho polovina budou nové tváře. Bylo by nekorektní konkrétní jména sdělovat přes média," dodal Říman.

Tlustý má v plánu daňovou i penzijní reformu

V úterý byl také uveden do funkce premiérem Mirkem Topolánkem nový ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS). Jeho prioritou bude především příprava návrhu rozpočtu na příští rok. Vláda musí totiž návrh rozpočtu předložit Sněmovně do 30. září.

Rozpočet již předběžně připravila i schválila předchozí vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Navržený rozpočet počítá s deficitem 88 miliard korun. [celá zpráva] Podle představitelů ODS je ovšem deficit uměle snižován účetními triky a jeho skutečná výše přesahuje 100 miliard korun. [celá zpráva]

Velké změny ovšem nelze v navrhovaném rozpočtu podle současného místopředsedy vlády Petra Nečase (ODS) provést právě kvůli časové tísni. Mezi další priority nové vlády bude patřit podle dřívějšího vyjádření Tlustého změna v sociálních výdajích státu, příprava penzijní a daňové reformy.

Nový ministr dopravy plánuje změnu v ČD

Hlavní prioritou nového ministra dopravy Aleše Řebíčka je získat na rozvoj dopravní infrastruktury víc prostředků. Ročně by podle něho mělo jít na silnice a železnice alespoň 80 miliard korun ze státních i soukromých zdrojů, ale také z evropských fondů. Letos dopravní infrastruktura získala rekordních 70 miliard.

V Českých drahách Řebíček plánuje dokončit přeměnu na holding. Chce vymezit a organizačně i finančně osamostatnit hlavní produkty ČD. "Nákladní doprava, dálková osobní doprava, regionální a příměstská osobní doprava budou působit separátně," řekl. Má to zamezit křížovému financování ztrátové osobní dopravy ze zisků nákladní.

Podle nové ministryně zemědělství Mileny Vicenové jsou priority při tvorbě rozpočtu ministerstva zemědělství na příští rok maximální dorovnání farmářských přímých plateb a dostatek peněz na spolufinancování evropských fondů.

Anketa

Souhlasíte s odložením zavedení registračních pokladen pro podnikatele?
ano
67,1 %
ne
32,3 %
nevím
0,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1931 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám