Hlavní obsah

Poslanci povolili vládě dluhopisy za 63 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna souhlasila s tím, aby vláda vydala dluhopisy za 63,3 miliardy korun a uhradila jimi ztrátu České konsolidační agentury (ČKA). Ministři původně chtěli dluhopisy za 74 miliardy, část se ale nakonec rozhodli uhradit ze státního rozpočtu.

Foto: Policie ČR

Policistka při ověřování dokladů.

Článek

Dluh agentury vznikal v letech 1991 a 2003 tím, že přebírala špatná aktiva od podniků a firem. Stamilióny přešly na ČKA například z nevymahatelných úvěrů komerčních bank, když je stát připravoval na privatizaci.

Stát musí agenturu ozdravit do roku 2007, kdy plánuje její zrušení. Celková neuhrazená ztráta je ve výši 81,5 miliardy korun. S vydáním dluhopisů musí ještě souhlasit Senát i prezident republiky Václav Klaus.

Na výši vládního dluhu nebude mít tato operace žádný vliv, protože ztráta ČKA již byla do dluhu započítána. Výše vládního dluhu patří mezi maastrichtská kritéria pro členství v eurozóně. Ministerstvo financí uvádí, že loni činil dluh celého vládního sektoru 956,2 miliardy korun, tedy 39,7 procenta HDP. Kritéria pro přijetí eura povolují dluh maximálně 60 procent HDP.

Naposledy poslanci schválili vydání dluhopisů v podobném rozsahu v březnu. Stát se tehdy mohl zadlužit o 103,6 miliardy korun. Penězi se hradí letošní schodek státního rozpočtu v předpokládané výši 115 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám