Hlavní obsah

Poplatek za zrušení účtu odpískala i Česká spořitelna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Banka s největším počtem klientů v ČR, Česká spořitelna, od srpna nebude požadovat poplatek za zrušení účtu. Banka přiznala, že jedním z důvodů, proč jej ruší, je současná debata kolem této sazby. Dosud si ústav za zrušení konta počítal 300 korun. To je nejvíce ze všech bank, které dosud klientům likvidaci účtu zpoplatňují.

Článek

Spořitelna od srpna nebude chtít poplatky za rušení sporožira a běžného účtu, za deaktivaci vkladní knížky a účtu vedeného ve službě Servis 24 a za ověření zůstatku na účtu v případě neoprávněné reklamace.

"Tyto poplatky rušíme, protože je klienti pokládají za nesprávné a protože poplatky za rušení účtů se staly faktorem, který poškozuje bankovní reputaci," uvedl náměstek generálního ředitele spořitelny Martin Škopek. Podle něj banka takto ročně přijde o 60 miliónů korun.

Poplatek pod tlakem zrušila v květnu i HVB Bank. Neexistuje ani u Komerční banky, Citibank ani Živnobanky. Jedinými ústavy, které na poplatku stále trvají, tak jsou ČSOB, GE Money Bank a Raiffeisenbank. První dvě si za tuto službu účtují 200 korun, poslední 300 korun.

Boj státních institucí

Proti poplatkům v bankách v posledních měsících vystupuje ministerstvo financí, šetření probíhá na antimonopolní úřadu, proti se vyslovila i Česká obchodní inspekce (ČOI) a Sdružení obrany spotřebitelů (SOS).

Ministr financí Bohuslav Sobotka vypracoval dokonce seznam opatření, která mají banky regulovat a chránit klienty. [celá zpráva]  Proti jeho aktivitě se postavila Česká národní banka a také někteří ekonomové. Někteří politici tvrdí, že krok je sice dobrý, ale Sobotka před problémem dlouho zavíral oči a řešit ho začal až nyní před volbami, kdy to může přinést politické body.

SOS poplatek za zrušení účtu považuje přinejmenším za nemorální a hrozilo, že na banky podá žalobu.  [celá zpráva] Antimonopolní úřad nyní šetří tři největší banky, Českou spořitelnu, Komerční banku a ČSOB, zda se na poplatcích nedomlouvaly. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Banky na poplatcích vydělávají desítky miliard

Příjmy z poplatků a provizí jsou pro mnoho českých bank jedním z hlavních zdrojů. Více banky vydělávají už jen například na úrocích z půjček. Tři největší...

Výběr článků

Načítám