Hlavní obsah

Polský protikorupční úřad prohlížel kanceláře firmy Orlen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovníci polského protikorupčního úřadu CBA uskutečnili prohlídky v kancelářích největší polské energetické společnosti Orlen. S odvoláním na sdělení úřadu o tom ve čtvrtek informovala agentura PAP. Orlen v České republice vlastní zpracovatele ropy Unipetrol.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Protikorupční úřad podle PAP uvedl, že pracovníci jeho varšavské pobočky provádějí úkony ve firmě Orlen na žádost úřadu prokuratury ve městě Gdaňsk. „V zájmu pokračujícího řízení nebudeme v této fázi poskytovat žádné podrobnější informace,“ dodal.

Soukromá rozhlasová stanice Radio Zet s odvoláním na neoficiální informace uvedla, že pracovníci CBA vstoupili do prostor firmy Orlen v časných ranních hodinách a prohledávali kanceláře nejvýznamnějších představitelů podniku. Dodala, že podle těchto neoficiálních informací byla „v rámci vyšetřování týkajícího se korupce“ prohledána rovněž kancelář šéfa společnosti Daniela Obajteka. Pracovníci úřadu podle stanice zajišťovali důkazy v papírové i v elektronické podobě.

Nová polská vláda tvrdí, že za předchozí, osmileté vlády národněkonzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) se do vedení státních podniků dostali lidé loajální této straně a že státní firmy byly často využívány k osobním a politickým účelům.

Kwaśniewski: Předčasné volby v Polsku jsou jediným východiskem z krize

Evropa

Boj o moc

Podobně to popisuje i článek týdeníku Polityka, který se odkazuje na zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NIK). Podle týdeníku Právo a spravedlnost prostřednictvím „převodů“ sálo zdroje z úspěšných a bohatých státních podniků, což má být také jeden z důvodů, proč se tak brání předání moci.

„Jako na běžícím pásu tak například místo podfinancovaného veřejného zdravotnictví, které by hmatatelně pomohlo milionům pacientů, skončily obrovské prostředky na účtech soukromých firem nebo fiktivních nadací napojených přímo na PiS. To je hlavní důvod, proč politici této strany a jimi jmenovaní prokurátoři vyhlásili otevřený boj novému ministru vnitra a generálnímu prokurátorovi Adamu Bognárovi,“ píše Polityka.

Podle týdeníku se proti Bognárovi postavili úředníci a další členové prokuratur, které jsou stále v rukou PiS. „Tím, že převzali kontrolu nad systémem komunikací v oblasti elektřiny, mu například brání vydávat pokyny v resortu, tj. řídit jej,“ uvedla Polityka, podle níž jde o „novou frontu v občanské válce, kterou rozpoutala PiS“.

Eskalace politického konfliktu podle všeho ukáže, kdo získá politickou a psychologickou převahu v zemi, a to možná na dlouhá léta dopředu. Bývalý polský premiér a místopředseda PiS Mariusz Morawiecki v této souvislosti prohlásil, že „několik příštích týdnů ukáže, zda se nové vládě podaří plně ovládnout prokuraturu, justici a bezpečnostní složky, a potvrdit tak své volební vítězství, či nikoli“.

Premiér Donald Tusk upozornil, že nešlo čekat snadnou a příjemnou práci. „Nějakou dobu to bude těžké a nepříjemné, na to jste si mě najali,“ uvedla.

V Polsku došlo k převratu, tvrdí PiS. Odsouzení museli do vězení, oponuje vláda

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám