Hlavní obsah

V Polsku došlo k převratu, tvrdí PiS. Odsouzení museli do vězení, oponuje vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Názorová propast mezi vládou a opozicí se ve středu opět projevila v Polsku. Tentokrát jde o odsouzení a uvěznění dvou politiků ještě nedávno vládnoucího Práva a spravedlnosti (PiS) Mariusze Kamińského a Macieje Wąsika. Zatímco přívrženci tábora vůdce PiS Jaroslawa Kaczyńského tvrdí, že v zemi došlo k převratu, vládní politici oponují, že to jen dva odsouzení, kteří hrubě porušili zákon, museli stejně jako jiní zločinci do vězení.

Foto: Maciek Jazwiecki / Agencja Wybor, Reuters

Vůdce strany Práce a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński se postavil do čela protestů proti zadržení poslanců své strany, exministra vnitra Mariusze Kamińského a jeho někdejšího náměstka Macieje Wąsika v prezidentském paláci ve Varšavě

Článek

„To, co se stalo v úterý večer, kdy policie vtrhla do prezidentského paláce a unesla hosty hlavy státu, není ničím jiným než státním převratem. Ministr vnitra Marcin Kierwiński i další se budou za něj zodpovídat,“ uvedl ve středu v RadiuZet bývalý ministr školství a jeden z lídrů PiS Przemyslaw Czarnek. Podobně se vyjádřili i další politici této strany.

„Zadržení pravomocně odsouzených M. Kamińského a M. Wąsika a jejich eskortování do vězení je jen potvrzením, že všichni v Polsku jsou si před zákonem rovni,“ oponoval šéf resortu vnitra Marcin Kierwiński.

Polští politici se před nástupem do vězení schovali v prezidentském paláci

Evropa

„Jsem hluboce otřesen tím, že dva poslance PiS, které jsem pozval do prezidentského paláce, policie zadržela a jsou uvězněni,“ uvedl ve prezident Andrzej Duda.

„Pokus zbavit je poslaneckých mandátů je nelegální a milost, kterou jsem jim v minulosti udělil, je platná a na tom se nic nezmění. Napíšu politikům do celého světa o tom, jak vládní politici v Polsku hanebně porušují ústavu,“ dodal.

Foto: Slawomir Kaminski/agencja Wyborc, Reuters

Bývalý polský ministr vnitra Mariusz Kamiński z PiS ukazuje gesto během parlamentní schůze ve Varšavě

„Máme v Polsku první politické vězně po roce 1989 a budeme ze všech sil bojovat za jejich osvobození,“ sliboval zase podle serveru natemat.pl lídr PiS Jaroslaw Kaczyński.

Kdo připravil odsouzené o mandát

„Mariusz Kamiński, který ve středu vyhlásil hladovku, ani Maciej Wąsik už nejsou poslanci Sejmu,“ reagoval na tvrzení prezidenta Dudy i mnohých opozičních politiků maršálek Sejmu Szymon Holownia.

„Nikdo je nepřipravil o poslanecký mandát. Ten jim automaticky zanikl ještě 20. prosince loňského roku, kdy byli pravomocně odsouzeni za spáchané trestné činy,“ dodal.

Zároveň připomněl, že prezident Duda v minulosti udělil Kamińskému a Wąsikovi milost protiprávně, neboť nebyli pravomocně odsouzeni. „Teď už by to mohl udělat legálně, nevím, proč to neudělá,“ dodal.

„Dudova dětinská zaujatost v této věcí je groteskní a tragická zároveň. Kdo ví, kdo mu to nakukal, možná Kaczyński,“ uvažoval v komentáři týdeník Polityka.

V polském prezidentském paláci se zatýkalo. Policie si přišla pro dva politiky PiS

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám