Hlavní obsah

Pohonné hmoty v Česku za týden skokově zdražily

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny benzinu a nafty v Česku za týden skokově vzrostly. Průměrná cena Naturalu 95 ve středu činila 30,79 Kč/litr, což je o 81 haléřů více než před týdnem. Jedná se o nejvýraznější skokové zdražení za poslední desetiletí. Průměrná cena nafty potom za sedm dní stoupla o 60 haléřů na 29,22 koruny.

Článek

Meziročně je litr benzinu stále ještě v průměru o 27 haléřů levnější. Litr nafty potom stojí o 60 haléřů méně než před rokem touto dobou.

Pohonné hmoty v Česku zdražují přibližně od poloviny ledna. Za tu dobu stoupla průměrná cena benzinu téměř o tři koruny a nafty zhruba o dvě koruny.

Nejnižší průměrné ceny benzinu vykazuje Karlovarský kraj, kde je litr v průměru za 30,40 koruny. Nafta je nejlevnější v Ústeckém kraji, litr tam prodávají za 28,86 koruny.

Barel ropy stojí poprvé od začátku pandemie přes 70 dolarů

Ekonomika

Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze – průměrně za 31,20 koruny za litr. Stejné množství nafty tankují motoristé v metropoli za 29,92 koruny.

Ceny ropy stále zůstávají poměrně vysoko. V minulých týdnech rostly mimo jiné v důsledku velkých mrazů na jihu USA nebo pokusu o útok na saúdská ropná zařízení. Od konce minulého týdne však začaly zase mírně klesat. Dolů je tlačí obavy o poptávku z Evropy a rostoucí ropné zásoby ve Spojených státech.

Ve středu kolem 17.45 SEČ cena severomořské ropy Brent klesala o 0,9 procenta na 67,78 dolaru za barel. Na začátku roku se její ceny pohybovaly kolem 50 dolarů za barel.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 17. březnu

Reklama

Související články

Prodeje aut v Evropě letos klesly o 22 procent

Prodeje nových osobních vozů v Evropské unii (EU) za první dva měsíce letošního roku klesly meziročně o 21,7 procenta na necelých 1,15 milionu kusů. Globální...

Výběr článků

Načítám