Hlavní obsah

Prodeje aut v Evropě letos klesly o 22 procent

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Prodeje nových osobních vozů v Evropské unii (EU) za první dva měsíce letošního roku klesly meziročně o 21,7 procenta na necelých 1,15 milionu kusů. Globální pandemie a s ní související opatření mají výrazný vliv na poptávku, uvedlo ve středu Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Foto: Milan Malíček, Právo

Na ilustračním foto výroba automobilů Škoda.

Článek

V samotném únoru nastal pokles nových registrací o 19,3 procenta na 771 486 vozů. Jde o nejnižší únorové číslo od roku 2013.

Výrazný pokles v únoru zaznamenaly také čtyři největší evropské trhy. Ve Španělsku se prodeje nových vozů propadly o 38,4 procenta, ve Francii o 20,9 procenta, v Německu o 20,9 procenta a v Itálii o 12,3 procenta.

V Česku za první dva měsíce roku 2021 prodej nových osobních automobilů klesl o 19 procent na 29 481 vozů. V samotném únoru činil pokles 15,5 procenta.

Prodej aut se propadl o 19 procent

Ekonomika

Zatímco první dva měsíce loňského roku v Evropě ještě pandemie poptávku po autech příliš neovlivnila, letos je tomu přesně naopak. Proto dochází v meziročním srovnání k viditelnému poklesu.

Nejvýraznější poklesy nastaly loni v březnu a dubnu, kdy řada továren v EU stála kvůli přerušeným dodavatelským řetězcům. Lze tedy očekávat, že v meziročním srovnání bude situace v příštích měsících lepší. To však zdaleka neznamená návrat na předcovidovou úroveň.

Reklama

Související články

Prodej aut se propadl o 19 procent

Prodej nových osobních automobilů v Česku za první dva měsíce letošního roku klesl o 19 procent na 29 481 vozů. V únoru činil pokles 15,5 procenta. Vyplývá to...

Výběr článků

Načítám