Hlavní obsah

Pohonné hmoty si pohoršily kvalitou, zjistila inspekce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) odebrali u tuzemských čerpacích stanic v listopadu celkem 222 vzorků motorových paliv, osm z nich nevyhovělo stanoveným standardům jakosti. Podíl nevyhovujících vzorků se tak zvýšil na 3,6 procenta proti říjnové hodnotě 0,5 procenta. Uvedl to mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Závady byly zjištěny u jednoho automobilového benzínu, čtyř vzorků motorové nafty, jednoho vzorku směsného paliva a dvou vzorků LPG pro pohon,“ informoval Gaidoš. V celoročním poměru ale počet nejakostních vzorků zásadně nepřesáhl průměr, tvrdí mluvčí.

Pokud jde o problematické vzorky, tak tři obsahovaly nadlimitní množství síry a další čtyři měly nižší bod vzplanutí, než stanovuje příslušná technická norma. Závažné odchylky od jakostní normy vykázal jeden vzorek benzínu.

U dvou vzorků LPG pro pohon a jednoho vzorku benzínu Super BA-95 by se podle Gaidoše mohlo jednat o výrobní vadu, případně o podezření na úmyslnou manipulaci s palivem. Ostatní nedostatky lze považovat za nedbalostní odchylky.

Nevyhovující vzorky paliv
měsíccelkem (v %)
leden0,6
únor2,4
březen4,5
duben4,8
květen2,3
červen3,8
červenec3,6
srpen2,7
září3,3
říjen0,5
listopad3,6
Zdroj: ČOI

Reklama

Výběr článků

Načítám