Hlavní obsah

Podzimní samosběry vrcholí. Kvůli velkému zájmu už mnohde sklidili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kilo cibule za 15 korun, kilo jablek nebo brambor za deset. Při samosběru u farmářů zaplatí lidé zhruba poloviční cenu, než je běžná v obchodech. Šanci ale budou mít zřejmě už jen posledních pár víkendů. Někde samosběr ukončili předčasně, to se týká nejvíc brambor.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Sklizeň jablek

Článek

Například Ovocnářství Ploskovice na Litoměřicku láká přes Facebook na samosběr hrušek. Doufají, že vydrží déle než jen tento víkend.

Farma Pech z Olešné na Pelhřimovsku zve o víkendu na samosběr cibule, kilogram bude k mání za 15 korun.

„Samosběry budou probíhat ještě asi deset dní především u jablek, výjimečně déle. Zájem je letos vyšší a souvisí to s velmi malou úrodou na zahrádkách,“ řekl Právu předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Samosběry jsou rozšířené přirozeně v těch regionech, kde se pěstuje nejvíce ovoce, což je především ve východních a severních Čechách a na Moravě.

Tolik aut nebývalo

Samosběry brambor v regionu dělala například Farma Brož v Radňově u Květinova na Havlíčkobrodsku, ale naposledy to bylo možné 9. září. Sběrači si mohli odnést brambory za cenu 10 Kč/kg. Se samosběrem brambor za stejnou cenu už 23. září skončila i farma rodiny Němcovy z Netína na Žďársku.

Řetězce v Česku slibují zlevňování potravin

Ekonomika

„Tolik aut tu ještě nebylo,“ podivil se letošnímu zájmu František Němec a pozval sběrače na příští sklizeň, kdy se chystá zvýšit osázenou výměru z letošního 1,5 hektaru na 2,5 hektaru.

Například agrodružstvo Lhota pod Libčany skončila sklizeň brambor před dvěma týdny, samosběr letos vystačil jen pro zaměstnance a členy družstva, na další zájemce se už nedostalo.

Brambory moc nezlevní

Ekonomika

Samosběry ovoce a zeleniny letos s koncem září předčasně ukončila farma Lexman z Olešnice u Černého Kostelce na Náchodsku. Lidé plodiny určené zemědělci k samosběru sklidili dřív, než se čekalo. „Lidí tady letos bylo neobvykle mnoho. Jablka ze stromů na třech hektarech sadů zmizela za šest hodin a česnek ze zhruba půlhektarového pole za dvě hodiny. Takhle rychle jsme ještě nikdy nesklidili,“ konstatoval farmář František Lexman.

Samosběr se podkrkonošské farmě vyplatil i ekonomicky, přestože jablka samozběračům prodávala po patnácti korunách za kilogram a česnek po stovce za kilo. „Pokud bychom měli jablka v dnešní době skladovat a platit drahé energie na udržení optimální skladovací teploty, byli bychom na tom hůř,“ počítá Lexman.

Na druhou stranu podle ředitele velkého tuzemského producenta jablek firmy Bohemia Apple Štěpána Cháry se jim samosběr ekonomicky nevyplatí, takže ho nenabízejí, ani prodeje u sadu, ale jen v podnikové prodejně, na farmářských trzích či v tržnicích.

Zážitek pro děti

I když za aktuální oblibou samosběru stojí hlavně nedávné zdražování, pro mnohé rodiny s dětmi je to zároveň i zážitek. V létě je populární samosběr jahod.

Kdo sám nesbírá, může koupit za výhodnější ceny jablka nebo brambory od farmářů ze dvora. Za deset korun jde pořídit jablka na štrůdl nebo na moštování.

„Dokud bude úroda na polích, tak bude probíhat sklizeň i formou samosběru,“ řekla Právu Alice Kouřilová, mluvčí Zelinářské unie Čech a Moravy. Vedle brambor a cibule se nyní takto sklízí také třeba mrkev, celer, zelí a další košťáloviny. V závislosti na počasí by sklizeň mohla probíhat ještě pár týdnů, záleží na konkrétním místě a plodině.

Na webu Svazu zemědělců ČR nebo Zelinářské unie jde najít mapu míst samosběru či prodeje ze dvora. Zájemci by ale měli kontaktovat konkrétní farmu, než na místo vyrazí, zda na konkrétním místě nabídka ještě platí.

Pomalu, ale přece. Některé potraviny v obchodech viditelně zlevňují

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám