Hlavní obsah

Podpora pracovních míst a cla nejdou dohromady. Americký výrobce hřebíků propouští

Novinky, bož

Budu podporovat americká pracovní místa. Amerika na prvním místě. S těmito sliby vyhrál americký prezident Donald Trump v roce 2016 prezidentské volby. Jeho neortodoxní obchodní politika však zřejmě bude mít zcela opačné výsledky. Cla na dovoz oceli budou znamenat buď zánik největšího amerického výrobce hřebíků, nebo přesun jeho výrobních kapacit do Mexika.

Foto: China Daily, Reuters

Bez levné oceli se američtí výrobci neobejdou. Na ilustračním snímku ocelová potrubí v čínském přístavním městě Lianyungang

Článek

Továrna společnosti Mid-Continent Nail v Poplar Bluff ve státě Missouri byla minulý týden nucena propustit 60 ze svých 500 zaměstnanců, uvedl server CNN Money.

Podle společnosti za to mohou 25procentní cla, které Trumpova vláda uvalila na dovoz oceli. Kvůli clům společnosti stouply náklady, což ji donutilo zvýšit ceny. Po tomto kroku však přišla o polovinu objednávek.

Firma zvažuje odchod do Mexika

Jednou z možností je přesun výroby do Mexika, uvedl mluvčí firmy James Glassman. Právě proti přesunu výroby amerického zboží do Mexika se přitom prezident Trump dlouhodobě vymezuje.

„Toto řešení očividně existuje,“ nechal se slyšet Glassman. Firma však dělá vše pro to, aby odejít nemusela.

Výjimku chce 21 tisíc firem

Glassman poznamenal, že Trumpova politika je chybná. Společnost podle něj od roku 2013 zdvojnásobila počet pracovních míst a dokázala obstát tváří v tvář rostoucí konkurenci z Číny.

Teď doufá, že dostane od ministerstva obchodu výjimku. O výjimku se přihlásilo dalších zhruba 21 tisíc firem. Americká obchodní komora odhaduje, že Trumpova obchodní politika ohrožuje zhruba 2,6 miliónu pracovních míst. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám