Hlavní obsah

Cla na dovoz oceli povedou ke ztrátě pracovních míst, varují podniky v USA

Novinky, bož

Americké podniky varovaly před riziky, které pro americkou ekonomiku představují cla na dovoz oceli a hliníku, jež Spojené státy zavedly vůči svým obchodním partnerům včetně EU. Píše o tom deník Financial Times. Vysoké ceny oceli podle podniků mohou ohrozit desetitisíce amerických pracovních míst.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

USA jsou největším dovozcem oceli. V roce 2016 se na globálním dovozu oceli podle objemu podílely osmi procenty. Největšími dodavateli jsou Kanada a EU. Ty byly mezi trhy, které měly dočasnou výjimku z cel zavedených v březnu, od pátku se cla týkají i jich.

Ceny této suroviny v USA již ve čtvrtek vyskočily o 12 procent a očekává se, že ještě dále porostou. Financial Times píší, že obavy opatření vzbuzuje u zpracovatelů kovů, ale i u zástupců chemického či automobilového průmyslu.

„Omezení dodávek těchto surovin do USA a uvalení cel na dovoz našich nejbližších obchodních partnerů bezprostředně ohrožuje americké výrobce,“ uvedla v prohlášení Koalice amerických výrobců a zpracovatelů kovů, která je sdružením 30 tisíc firem, jež podle vlastních slov zaměstnávají dohromady přes milión lidí.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump při jednání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem

Financial Times připomínají, že když bývalý prezident George W. Bush v roce 2002 uvalil cla na dovoz oceli, která vydržela 21 měsíců, podle různých odhadů to vedlo ke ztrátě 20 až 200 tisíc pracovních míst. Prezident tehdy od cel ustoupil po tlaku ze strany EU.

Paradoxně americký prezident Donald Trump dlouhodobě argumentuje, že jedním z hlavních cílů jeho politiky je záchrana amerických pracovních míst. Toho se snaží dosáhnout právě ochranářskou politikou v podobě cel.

Trump podepsal výnos, na jehož základě USA uvalily dovozní cla ve výši 25 procent na ocel a 10 procent na hliník, v březnu. Několik zemí, mezi nimi členové EU, Kanada a Mexiko, obdrželo měsíční výjimku, která poté byla prodloužena o další měsíc do konce května. Ve čtvrtek Američané uvedli, že svým partnerům už výjimky neprodlouží. EU, Kanada i Mexiko chystají protiopatření. Případná obchodní válka by poškodila ekonomiky obou stran. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám