Hlavní obsah

Podniky budou platit nižší daně

Novinky, ČTK, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda schválila reformní novelu zákona o dani z příjmu, která má od příštího roku snížit daň z příjmu podniků na 28 procent z dnešních 31 procent. V roce 2005 má sazba dále klesnout na 26 procent a v roce 2006 na 24 procent. Předloha bude součástí balíku 12 reformních zákonů, o nichž začne Sněmovna jednat na mimořádné schůzi 22. července.

Foto: Jana Švédová
Článek

Reformu jednoznačně odmítá opoziční ODS. Pokud novela projde parlamentem, firmy v příštích třech letech na dani z příjmu ušetří 33,5 miliardy korun. Na druhou stranu je však čeká nové omezení; z daní si budou moci odepisovat jen automobily do výše 900 000 korun.

U fyzických osob se sazby daně nemění, novela ale zvyšuje odčitatelnou položku na dítě z dnešních 23 520 korun na 25 560 korun za rok.

Významná změna čeká také živnostníky - ti by měli státu začít odvádět minimální daň, která se bude počítat ze základu stanoveného jako polovina průměrné mzdy v ekonomice. Opatření by se mělo dotknout zhruba 330 000 podnikatelů, kteří dnes neplatí žádnou daň z příjmu. Podle novely by minimální daň začali platit v roce 2005 za rok 2004.

Ekonomové vesměs považují navrhovaný pokles daně z příjmu podniků na 24 procent v roce 2006 za nedostatečný. "Cílem by měl být pokles sazby na úroveň sazeb v Maďarsku či na úroveň plánovanou na Slovensku a v Polsku," uvedl hlavní ekonom Patria Online David Marek. V Maďarsku je daň z příjmu podniků 18 procent, Slovensko a Polsko ji plánují snížit na 19 procent.

Jednoduché účetnictví zmizí

Vláda dnes také schválila novelu zákona o účetnictví, která s novelou zákona o dani z příjmu souvisí.

Podnikatelé s obratem nad tři miliony korun budou muset od příštího roku přejít na podvojné účetnictví. Novela jednoduché účetnictví ruší a drobní živnostníci tak místo něj povedou pouze evidenci příjmů a výdajů nutnou pro stanovení základu daně z příjmu.

Ministerstvo financí zároveň upozorňuje na to, že všechny organizace, které budou přijímat prostředky z EU, budou muset vést podvojné účetnictví.

Opozice nesouhlasí

ODS řekla vládní reformě veřejných financí jednoznačné ne. Až budou jednotlivé zákony projednávány ve Sněmovně, občanští demokraté nehodlají podpořit jediný bod.

"Výkonná rada žádá své poslance a senátory, aby nepodpořili vládní návrhy zákonů tzv. reformy veřejných financí jako celek a aby se nezúčastnili ani na dílčích úpravách formou pozměňovacích návrhů," citoval z prohlášení nejvyššího orgánu ODS mezi sjezdy stínový ministr financí Vlastimil Tlustý.

Reklama

Související témata:

Související články

Odbory: Ministři už nevědí, co navrhují

Reforma veřejných financí, jak si ji představuje vládní koalice, je podle odborů v řadě opatření připravena špatně, ministři už nevědí, co navrhují. Odboráři...

Výběr článků

Načítám