Hlavní obsah

Koruna reaguje na nového guvernéra ČNB, ztratila přes procento

Česká koruna v reakci na zveřejnění jména nového guvernéra České národní banky Aleše Michla prudce ztrácí. K euru překonala úroveň 25,23 Kč za euro, v bezprostřední reakci tak přichází o více než jedno procento. V úterý byl kurz 25 korun za euro.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Podobně silným propadem si koruna prochází také na páru s americkým dolarem,” řekl analytik XTB Jiří Tyleček. O něco nižší ztráty pak zaznamenává podle něj k dalším středoevropským měnám.

Michl podle Tylečka hlasoval proti všem osmi zvýšením sazeb od června minulého roku.

„Investoři se bojí, že centrální banka přestane být razantní v dalším růstu sazeb. Může je také znepokojovat Michlův netradiční pohled na realizaci měnové politiky, který v posledních letech několikrát prezentoval,” dodal.

Zeman jmenoval Aleše Michla guvernérem České národní banky

Ekonomika

Michl je podle analytika společnosti Purple Trading Jaroslava Tupého stoupencem holubičího křídla bankovní rady spolu s Oldřichem Dědkem. Oba dva na posledních zasedáních ČNB vždy vystupovali proti zvyšování základní úrokové sazby.

"Jmenování Michla do vedení ČNB by tedy mohlo kompletně změnit rétoriku ČNB a rovněž změnit její pohled na další růst úrokové sazby. Koruna reagovala na jmenování Michla prudkým oslabením, jen za dnešek již oslabila česká koruna o 50 haléřů. Od minulého týdne, kdy byl Michl pozván k prezidentovi a jeho jmenování se tak jevilo vysoce pravděpodobné, oslabila koruna celkem o rovnou jednu korunu," upozornil Tupý.

Michl nastupuje do svého úřadu od 1. července, nicméně ještě v červnu bude jedno další zasedání bankovní rady pod vedením Jiřího Rusnoka. Tam se podle Tupého vzhledem k poslednímu zveřejnění růstu meziroční inflace na 14,2 procenta očekávalo další zvýšení centrální úrokové sazby o dalších 50 bodů na 6,25 procenta.

"Dá se očekávat, že nové vedení bankovní rady bude spíše preferovat slabší korunu, což se odráží na oslabování koruny v posledních dnech," podotkl Tupý.

Reklama

Výběr článků

Načítám