Hlavní obsah

Pobaltské státy a Polsko napojí rozvodné sítě na Evropskou unii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitelé pobaltských zemí a Polska ve čtvrtek na summitu Evropské unie v Bruselu podepsali dlouho očekávanou dohodu o synchronizaci svých soustav pro rozvod elektřiny se sítí EU do roku 2025. Oznámila to Evropská komise. Rozvodné soustavy Estonska, Litvy a Lotyšska nyní fungují v synchronizaci s ruskou a běloruskou sítí, což tyto země považují za prvek ohrožující národní bezpečnost.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Na dohodě jsme pracovali devět let. Je to poslední balvan, který stál mezi námi a naší skutečnou energetickou nezávislostí,” uvedla v litevské televizi LRT litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová.

„Rusko ztratí nástroj k vydírání, kterým zasahovalo do naší politiky,” dodala.

Státy by v rámci dohody měly používat stávající elektrické vedení LitPol Link, které spojuje Litvu s Polskem, a nový kabel pod Baltským mořem vedoucí kolem teritoriálních vod ruské kaliningradské enklávy.

Projekt má být podle diplomatických zdrojů agentury Reuters potvrzen v srpnu, stát má 560 miliónů eur (14,5 miliardy Kč). Litva předpokládá, že schopnost samostatného fungování bez Ruska pobaltské republiky otestují v červnu příštího roku.

Státy se bojí závislosti na Rusku

Rovnováha energetických sítí pobaltských zemí je v tuto chvíli závislá na Rusku. Pokud by své sítě odpojilo, mělo by to pro tyto státy nedozírné důsledky.

O problému, jak zásobovat elektřinou Kaliningrad, bude s Moskvou jednat Brusel. V současné době je oblast napojena na Rusko přes pobaltské státy. Ruské i kontinentální evropské systémy používají frekvenci 50 Hz, nejsou ale synchronizovány. Ruský systém je řízen z Moskvy, zatímco kontinentální je decentralizovaný.

Reklama

Výběr článků

Načítám