Článek
V restauraci u Karlových Varů šlo podle inspekce o plněný muffin tripl choco. Tím, že byly muffiny plesnivé a nebyly tedy bezpečné pro konzumaci, porušil provozovatel zákon o potravinách. „Všech sedm muffinů bylo zlikvidováno ještě při kontrole. Zahájíme správní řízení o uložení sankce,“ konstatoval Kopřiva.
Jde o jeden z výsledků kontrol řetězce KFC, které inspekce spustila v létě na podnět novináře Jana Tuny. Informoval o hygienicky nevhodném nakládání s masem, natočil několik reportáží na svém kanálu Tuna versus na síti YouTube. Klíčovým problémem je podle Tuny falšování údajů o trvanlivosti masa a příprava jídel z masa, které zapáchá či je zkažené. Podle Tuny nejde o nahodilou věc, ale o běžnou praxi.
Firma AmRest, která je provozovatelem restaurací v Česku, se k letošním kontrolám inspekce v jejích provozech vyjádřila v úterní tiskové zprávě. Prezident značky KFC ve společnosti AmRest Thomas Lacek uvedl, že „jakékoli nedostatky v potravinových standardech jsou pro nás nepřijatelné, ale kontroly potvrzují, že naše systémy fungují dobře. Již jsme posílili naše postupy a budeme i nadále přijímat veškerá možná opatření k zajištění kvality potravin, které každoročně podáváme milionům českých zákazníků“.
Z 220 kontrol podle provozovatele inspekce zjistila pouze jedno porušení požadavků na bezpečnost potravin. „Jednalo se o muffin s trojitou čokoládovou náplní, na kterém byla v jedné restauraci nalezena plíseň. Produkt byl okamžitě zlikvidován a byla přijata navazující opatření v souladu se všemi platnými předpisy,“ hájí se společnost.
„V rámci kontrol SZPI zjistila rovněž další méně závažné nedostatky, které jsou v restauračních zařízeních běžné, zejména v oblasti hygienických požadavků, nepředstavují ale porušení kritérií bezpečnosti potravin. Všechny tyto nedostatky byly rovněž okamžitě napraveny,“ dodala.
Inspekce zkontrolovala každou restauraci alespoň jednou, Tunovy informace o rozsáhlém porušování bezpečnostních pravidel dosud nepotvrdila. V žádné restauraci nezjistila takové prohřešky, které by vedly k uzavření. Zatím informovala o tom, že v Praze-Dejvicích zjistila, že zaměstnanec nechal rozmrazit kuřecí maso ve stojaté vodě, což zvyšuje mikrobiologická rizika. V Liberci našla marinované maso s prošlým datem použitelnosti.
V Dánsku letos zavřely všechny pobočky KFC. Podle výpovědi několika tamních bývalých zaměstnanců v nich byl roky běžnou praxí prodej prošlého masa a „prodlužování“ doby trvanlivosti tak, že se pro prošlému masu jednoduše přetiskly etikety.

