Hlavní obsah

Po prošlém mase plesnivé muffiny. V KFC našla inspekce další problémové jídlo

Další pobočka řetězce KFC má problém. V Jenišově na Karlovarsku v ní našli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce plesnivé muffiny umístěné na pultu pro výdej jídel. Ze sedmi připravených kusů byly čtyři pokryté šedobílou plísní, jež byla viditelná pouhým okem, řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Jedná se o třetí podobný problém během krátké doby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

V restauraci u Karlových Varů šlo podle inspekce o plněný muffin tripl choco. Tím, že byly muffiny plesnivé a nebyly tedy bezpečné pro konzumaci, porušil provozovatel zákon o potravinách. „Všech sedm muffinů bylo zlikvidováno ještě při kontrole. Zahájíme správní řízení o uložení sankce,“ konstatoval Kopřiva.

Jde o jeden z výsledků kontrol řetězce KFC, které inspekce spustila v létě na podnět novináře Jana Tuny. Informoval o hygienicky nevhodném nakládání s masem, natočil několik reportáží na svém kanálu Tuna versus na síti YouTube. Klíčovým problémem je podle Tuny falšování údajů o trvanlivosti masa a příprava jídel z masa, které zapáchá či je zkažené. Podle Tuny nejde o nahodilou věc, ale o běžnou praxi.

Firma AmRest, která je provozovatelem restaurací v Česku, se k letošním kontrolám inspekce v jejích provozech vyjádřila v úterní tiskové zprávě. Prezident značky KFC ve společnosti AmRest Thomas Lacek uvedl, že „jakékoli nedostatky v potravinových standardech jsou pro nás nepřijatelné, ale kontroly potvrzují, že naše systémy fungují dobře. Již jsme posílili naše postupy a budeme i nadále přijímat veškerá možná opatření k zajištění kvality potravin, které každoročně podáváme milionům českých zákazníků“.

Z 220 kontrol podle provozovatele inspekce zjistila pouze jedno porušení požadavků na bezpečnost potravin. „Jednalo se o muffin s trojitou čokoládovou náplní, na kterém byla v jedné restauraci nalezena plíseň. Produkt byl okamžitě zlikvidován a byla přijata navazující opatření v souladu se všemi platnými předpisy,“ hájí se společnost.

„V rámci kontrol SZPI zjistila rovněž další méně závažné nedostatky, které jsou v restauračních zařízeních běžné, zejména v oblasti hygienických požadavků, nepředstavují ale porušení kritérií bezpečnosti potravin. Všechny tyto nedostatky byly rovněž okamžitě napraveny,“ dodala.

Inspekce zkontrolovala každou restauraci alespoň jednou, Tunovy informace o rozsáhlém porušování bezpečnostních pravidel dosud nepotvrdila. V žádné restauraci nezjistila takové prohřešky, které by vedly k uzavření. Zatím informovala o tom, že v Praze-Dejvicích zjistila, že zaměstnanec nechal rozmrazit kuřecí maso ve stojaté vodě, což zvyšuje mikrobiologická rizika. V Liberci našla marinované maso s prošlým datem použitelnosti.

V Dánsku letos zavřely všechny pobočky KFC. Podle výpovědi několika tamních bývalých zaměstnanců v nich byl roky běžnou praxí prodej prošlého masa a „prodlužování“ doby trvanlivosti tak, že se pro prošlému masu jednoduše přetiskly etikety.

Výběr článků

Načítám