Hlavní obsah

Peking a Washington budou jednat i po další eskalaci obchodní války

Novinky, bož

Čína a Spojené státy se shodly, že budou i nadále jednat o svých obchodní sporech. V úterý o tom informovala agentura Reuters. Úmysl pokračovat v jednáních potvrdila čínská vláda. Americký prezident Donald Trump se nechal slyšet, že nadcházející jednání s Pekingem mohou stále skončit úspěchem.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Prezindeti USA a Číny Donald Trump a Si Ťin-pching

Článek

Zpráva, že strany jsou i nadále ochotny jednat, přichází krátce po eskalaci napětí mezi oběma zeměmi. To vedlo na konci minulého týdne k výprodeji na akciových trzích.

Po Trumpových slovech, že věří v možnost úspěchu americko-čínských jednání, čínská měna jüan v úterý poprvé po šesti dnech ztrát zpevnila o 0,25 procenta.

Čína v pondělí oznámila zvýšení cel z 10 na 25 procent na dovoz amerického zboží v objemu 60 miliard dolarů (1,37 bilionu korun). Šlo o reakci na kroky prezidenta Trumpa, který předtím přikročil ke zpřísnění opatření proti Pekingu.

USA v pátek zvýšily desetiprocentní clo na zboží z Číny v objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu korun) na 25 procent. V sobotu pak Trump přikročil k uvalení 25procentního cla i na výrobky v objemu 325 miliard dolarů (7,5 bilionu korun), které dosud clu nepodléhaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám