Hlavní obsah

Ostravské letiště loni zdvojnásobilo zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nárůst cestujících i vyšší zisk hlásí za rok 2023 Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku (LLJO). Zatímco počet odbavených cestujících stoupl meziročně o 20 procent na 342 932 cestujících, zisk byl téměř dvojnásobný. V roce 2022 byl 4,990 miliony korun, za loňský rok to má být zhruba 8 milionů.

Foto: LLJO

Odbavovací hala Letiště Leoše Janáčka Ostrava

Článek

Na růstu počtu odbavených cestujících se podle mluvčí LLJO Kateřiny Pustějovské podílely lety do všech destinací. „Pravidelná linka do Varšavy s leteckou společností LOT Polish Airlines, která byla provozována pětkrát týdně, zajišťovala s jedním přestupem spojení do celého světa. Nejvíce byly pro návazné spoje využívány lety do Bruselu, Stockholmu, Amsterdamu, Paříže, Toronta, New Yorku a Miami,“ uvedla.

Další pravidelnou linku do Londýna provozovala podle ní letecká společnost Ryanair s frekvencí dvakrát týdně.

Zvýšené počty od 21 procent cestujících evidují i charterové lety do letních destinací. „Mezi těmi nejžádanějšími byly tradičně lety do Egypta, následovalo Řecko a Turecko. Celkem byly v roce 2023 provozovány lety do 16 letních destinací v šesti zemích,“ upřesnila mluvčí.

Z Pardubic se bude létat do Barcelony

Cestování

Fakt, že je o lety z Ostravy čím dál větší zájem, těší Jaromíra Radkovského, generálního ředitele společnosti Letiště Ostrava, které LLJO provozuje. „Můžeme již druhý rok po sobě oznámit kladný hospodářský výsledek,“ sdělil a upozornil, že velkou část provozu tvořila také nákladní doprava. Ta loni vykázala 14 123 tun přepraveného zboží, což je o devět procent méně než v předcházejícím roce.

Novinky od února

Aby stoupající trend pokračoval, zajistilo LLJO pro letošní rok řadu novinek. „Charterová sezona začne už začátkem února lety do egyptské Hurghady a Marsa Alam. Začátkem června doplní provoz na letišti Ryanair o lety do španělské Malagy, pravidelná linka bude létat dvakrát týdně, vždy v pondělí a čtvrtek,“ sdělil manažer pro pasažérskou dopravu Ondřej Musil.

Dodal, že Ryanair od dubna navýší počet rotací na lince z Ostravy do Londýna ze dvou na tři za týden. „V červnu pak spustí pravidelnou linku letecká společnost Air Montenegro do Podgorice v Černé Hoře, provozovat ji bude jednou týdně,“ připojil.

Podle mluvčí LLJO Pustějovské pak mohou cestující počítat s novinkami i mezi chartery. V nich Čedok začne z Ostravy obsluhovat Fuerteventuru na Kanárských ostrovech, tuniskou Enfidhu, italskou Lamezia Terme, Tiranu v Albánii, Chaniu na řeckém ostrově Kréta a Marsa Matruh v Egyptě.

„Počet destinací navýší také cestovní kancelář Fischer a Exim Tours. Nově nabídne španělskou Murciu, Dalamán v Turecku, řecký ostrov Thassos a Podgoricu v Černé Hoře. A vstup na ostravské letiště potvrdila také cestovní kancelář TUI, nabízet bude zájezdy do Turecka a Bulharska,“ uzavřela Pustějovská.

Po Londýnu bude Ryanair létat z Ostravy také do španělské Malagy

Stalo se

Reklama

Výběr článků

Načítám