Hlavní obsah

Orbán zvýší důchody o 15 procent

Důchodcům v Maďarsku se od ledna zvýší důchody o 15 procent. V úterý to na Facebooku oznámil premiér Viktor Orbán. Zvýšení penzí odůvodnil „neúspěšnými sankcemi Bruselu“, kvůli kterým Evropa čelí energetické krizi.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Článek

„Právě jsem podepsal vládní dekret, který říká, že od 1. ledna v Maďarsku zvýšíme důchody o 15 procent,“ řekl Orbán v úvodu videa, které sdílel na svém facebookovém účtu.

„Kvůli neúspěšným sankcím Bruselu zuří energetická krize v celé Evropě. To nás znepokojuje a nás, Maďarů, se to dotýká. Musíme se chránit. My Maďaři chráníme rodiny pomocí cenových stropů a snižování účtů za energie, ale přitom nesmíme zapomínat, že Maďarsko má velké cíle, které přesahují těžké časy. Jedním z těchto velkých cílů je zajistit, aby důchodci mohli žít důstojně a zachovat si hodnotu svých důchodů,“ citoval další slova premiéra server V4na.com.

Oznámení o zvýšení důchodů přichází den poté, co Orbán vyjednal v Bruselu miliardy eur pro svou zemi z unijních fondů výměnou za stáhnutí svého veta při schvalování pomocného balíčku pro Ukrajinu.

EU se dohodla na půjčce pro Ukrajinu

Evropa

Evropská unie tak přehodnotila své původní rozhodnutí a nově místo 7,5 miliardy eur (182,2 miliardy Kč) zmrazí Maďarsku jen 6,3 miliardy eur (153,1 miliardy Kč) z unijních fondů. Mimo to pak EU schválila Maďarsku plán obnovy, na jehož základě může země dostat 5,8 miliardy eur (140,9 miliardy Kč).

Orbán prokázal vůči seniorům štědrost už na začátku roku, když jim před dubnovými parlamentními volbami, které vyhrál, poslal jednorázově 80 tisíc forintů (5500 korun) a třináctý důchod.

Maďarskem v posledních měsících zmítá vysoká inflace. V listopadu tam meziročně činila 22,5 procenta, přičemž růst má podle analytiků pokračovat i v dalších měsících. Podílet se na něm bude například i nedávno zrušený cenový strop na pohonné hmoty.

Snížení DPH či cenové stropy nezabraly. Inflace v Polsku a Maďarsku je vyšší než v ČR

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám