Hlavní obsah

OPEC s Ruskem oznámily snížení těžby, ceny ropy letí nahoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem v říjnu sníží cíl těžby ropy o 100 tisíc barelů denně, uvedla agentura Bloomberg. Pondělní rozhodnutí tak ruší dohodu z minulého měsíce o zvýšení produkce.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí analytiky překvapilo. Čekali totiž, že produkce zůstane na úrovni dohodnuté v srpnu. Tehdy totiž skupina rozhodla i na naléhání amerického prezidenta Joea Bidena o navýšení těžby. Nyní tak toto rozhodnutí zvrátila.

Zároveň OPEC ve svém prohlášení uvedl, že je připraven kdykoliv svolat schůzku ministrů energetiky zemí OPEC+, pokud si to situace na trhu vyžádá.

I když je snížení „objemově nevýznamné a má spíše signalizovat, že se OPEC+ vrací k režimu sledování ceny“, jak komentoval Bill Farren-Price, vedoucí analytik společnosti Enverus, podle něj skupina doufá, že tímto krokem odradí spekulanty na trhu.

Plyn letos zdražil o 170 procent, ropa o 30 procent

Ekonomika

Zpráva o snížení cíle těžby vyhnala cenu komodity nahoru. Barel severomořské ropy Brent se v pondělí odpoledne prodával za téměř 96,5 dolaru (2400 korun), což je oproti pátku nárůst o 3,7 procenta.

Podobný růst vykázala také cena lehké americké ropy WTI. Ta si připisovala bezmála 3,5 procenta s cenou necelých 90 dolarů (2230 korun) za barel.

Brent se v červnu prodával za více než 120 dolarů (2980 korun) za barel, kvůli obavám z recese ale minulý týden cena klesla k 90 dolarům. Začátkem roku, tedy před válkou na Ukrajině, byla cena ještě o deset dolarů nižší.

Reklama

Výběr článků

Načítám