Hlavní obsah

ODS podala návrh na odložení registračních pokladen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci ODS v úterý podali novému předsedovi Sněmovny Miloslavu Vlčkovi (ČSSD) návrh novely, která počítá s odkladem zavedení povinných registračních pokladen. Současná právní úprava předpokládá, že pokladny budou povinně zavedeny od 1. ledna 2007. Návrh občanských demokratů, který již dříve přivítali podnikatelé, posouvá tento termín o jeden rok.

Článek

"Vzhledem k tomu, že Sněmovna začne v nejbližších dnech řádně pracovat a že také představitelé Senátu přislíbili urychlené projednání této normy, lze s velkou jistotou konstatovat, že povinnost používat registrační pokladnu k 1. lednu 2007 nenastane," vyjádřil se v úterý optimisticky poslanec ODS Martin Říman, který s návrhem novely zákona o registračních pokladnách přišel.

Říman připomněl, že kromě desítek zástupců ODS se na podpisovou listinu poslanců podporujících odklad podepsal i předseda ČSSD Jiří Paroubek, šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek nebo předseda Strany zelených Martin Bursík. "Tato podpora je dostatečnou zárukou, že předložený návrh bude na půdě Sněmovny schválen," zdůraznil Říman.

Pokladny by podnikatelům zvýšily náklady

Podle něj získají politici odkladem čas na rozbor, jestli je tato nová povinnost skutečně nutná. Říman označil předložení novely za dobrou zprávu pro tisíce živnostníků a podnikatelů. "I přes složitou povolební situaci lze nalézat řešení problémů, které trápí občany naší země," podotkl Říman.

Podle prezidenta Hospodářské komory ČR Jaromíra Drábka, který snahu ODS vítá, registrační pokladny s fiskální pamětí znamenají zvýšené náklady nejen pro podnikatele, ale i pro státní správu. "Náročnější je také manipulace při opravách a revizích, stejně jako administrativa finančních úřadů spojená s jejich provozem," řekl Drábek.

Pokladny mají zlepšit výběr daní

Povinné registrační pokladny prosadila ČSSD jako nástroj na omezení šedé ekonomiky. Slibovala si od nich lepší výběr daní a zabránění daňovým únikům. Stát se proto pomocí daňových slev snažil přimět co nejvíce obchodníků k nákupu a evidenci registračních pokladen ještě do konce června.

Tehdy opoziční ODS však slíbila, že v případě volebního vítězství tuto povinnost zruší. Podnikatelé se do nákupu pokladen nehrnuli a registrační pokladny navzdory lákadlu daňových slev do konce června přihlásila úřadům jen zhruba tisícovka obchodníků a restauratérů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám