Hlavní obsah

Odchod od DPI trvá i tři týdny po uzavření smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynul téměř měsíc od chvíle, kdy největší alternativní dodavatel na trhu s energiemi Bohemia Energy ukončil dodávky pro více než milion lidí. Až teprve nyní se ale jeho bývalí zákazníci začínají dostávat z drahého režimu dodavatele poslední instance (DPI), kam podle zákona přešli, a začínají platit nižší ceny u standardních smluv s dodavateli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Logo společnosti Bohemia Energy na pobočce zákaznického centra

Článek

Přestože již většina z nich podepsala s některým dodavatelem novou smlouvu, neznamená to, že automaticky okamžitě přecházejí na levnější ceník. Ten totiž začne platit až v okamžiku, kdy nový dodavatel zahájí podle standardní smlouvy dodávky. To obvykle trvá kolem tří týdnů, někdy i déle.

Například čtenář Václav se přes call centrum ČEZ dohodl na nové smlouvě na elektřinu i plyn už 26. října.

„Paní byla ochotná. Sdělila, že do dvou dnů mi přijde smlouva, kterou podepíšu a pošlu zpět,“ svěřil se Právu. Jenže smlouva mu přišla k podpisu až 2. listopadu a teprve 8. listopadu následovalo sdělení, že k přechodu může dojít během dvou až tří týdnů.

Pražská plynárenská nabízí klientům v režimu DPI individuální snížení záloh

Ekonomika

Podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) existují lhůty pro jednotlivé subjekty na trhu. „Je to dohromady deset dní pro distributora, operátora trhu s elektřinou a nového a původního dodavatele. Může to být i rychlejší, ale při takovém objemu žádostí o změnu dodavatele jako nyní lze obtížně očekávat, že by to mohli nějak zkracovat,“ řekl Právu mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Doplnil, že za normálních okolností došlo v rekordním roce 2018 k asi 600 tisícům změn dodavatele. Teď se musí najednou zpracovat 900 tisíc klientských míst. „Bohužel je zahlcený systém, call centra a pobočky,“ poznamenal Kebort s tím, že změna dodavatele je nejrychlejší, když se provede po internetu.

Někteří lidé mají u Bohemia Energy nesrovnalosti ve vyúčtování. Lze je reklamovat

Ekonomika

Mluvčí ČEZ Roman Gazdík řekl Právu, že firma na zpracování smluv aktuálně potřebuje ke zmíněné desetidenní lhůtě v průměru ještě pět pracovních dnů navíc. „Pro ty, kterým by taková doba přišla příliš dlouhá, je ale namístě říct, že třeba při standardní změně dodavatele se smlouvou na dobu neurčitou je třeba počítat s tím, že tento proces trvá tři měsíce,“ dodal Gazdík.

Více než polovina lidí už nově

Smlouvu o přechodu od DPI už podle informací od velkých dodavatelů uzavřela více než polovina domácností, která se do režimu DPI dostala.

Třeba u ČEZ jsou to přes 200 000 lidí z celkových 374 000, které ČEZ převzal. Z toho 150 tisíc si jako nového dodavatele vybralo ČEZ, další přešli jinam.

Dodavatelé se ohradili proti Písaříkově kritice, že zneužili situace

Ekonomika

U innogy, které u dodávek plynu převzalo jako DPI asi 240 tisíc bývalých

klientů Bohemia Energy, si standardní smlouvu s tímto dodavatelem vybrala asi polovina.

U PRE má podle mluvčího Petra Holubce novou smlouvu asi třetina zákazníků v režimu DPI, tedy přes 20 tisíc z nich.

Několik desítek tisíc vyměnilo režim DPI za standardní smlouvu i u E.ON, denně jich podle mluvčího Romana Šperňáka přibývají další tisíce.

Nouzi o zájem nemají ani dodavatelé, kteří jako DPI nepůsobí. „Naše portfolio aktuálně přibývá i o několik tisíc zákazníků denně,“ řekla Právu mluvčí MND Dana Dvořáková.

Brífink ministryně Maláčové k pomoci lidem, kteří čelí zdražení energií

Ekonomika

I ta s ohledem na vytíženost kapacit odhaduje, že noví zákazníci začnou od MND odebírat energie do čtyř týdnů od uzavření smlouvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám