Hlavní obsah

Brífink ministryně Maláčové k pomoci lidem, kteří čelí zdražení energií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v úterý zveřejnilo informace o možnostech pomoci lidem čelícím skokovému zvýšení cen energií. Ministerstvo už minulý týden oznámilo, že kvůli zdražování energií navrhne mimořádné navýšení takzvaných normativních nákladů na bydlení, ze kterých se vypočítávají sociální dávky. Brífink Novinky nabídly živě.

Briefing ministerstva práce a sociálních věcí k aktuální situaci na trhu s energiemiVideo: ČTK

 
Článek

V polovině října oznámila ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu skupina Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku.

Jejích 900 tisíc klientů tak zůstalo bez stálého dodavatele, a tak čelí někdy až několikanásobnému navýšení záloh za energie. MPSV již dříve nicméně uvedlo, že tuto situaci nelze řešit dávkou mimořádné okamžité pomoci, jak navrhoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Písařík: Byl to podraz bank. Klientům Bohemia Energy se omlouvám

Ekonomika

Tato dávka patří podle MPSV mezi dávky hmotné nouze a posuzuje se u ní příjem žadatele i ostatních členů rodiny i majetek. Dostanou ji tak jen lidé ve vážné tísni.

Ministerstvo tak chce zvýšit normativní náklady na bydlení pro výpočet dávek, které vláda podle zákona upravuje vždy od ledna. Nové částky odrážejí vývoj nájmů a cen energií či služeb za předchozí rok, jak ho zaznamenal statistický úřad. Skokový růst záloh se tak do normativů nepromítne.

Výběr článků

Načítám