Hlavní obsah

Pražská plynárenská nabízí klientům v režimu DPI individuální snížení záloh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Pražská plynárenská nabízí svým klientům v režimu dodavatele poslední instance (DPI) možnost individuálně řešit jejich situaci v souvislosti s placením záloh za plyn. Těm, kterým hrozí finanční problémy, nabízí snížení záloh. Zároveň však varuje před nevýhodností tohoto kroku v budoucnu.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražská plynárenská (ilustrační foto).

Článek

V případě „neúnosných finančních problémů“ nabízí Pražská plynárenská odběratelům v režimu DPI pomoc. Na e-mailové adrese reklamaceweb@ppas.cz se mohou tito zákazníci na firmu obracet se svými žádostmi, jež souvisí s platbami za plyn.

„To se týká i případného snížení výše záloh u těch odběratelů, kteří o uvedené budou mít sami zájem, protože nepředpokládáme, že by tento krok vyhovoval každému,“ uvádí společnost ve své tiskové zprávě. Konkrétní podobu či podmínky případného snížení záloh neuvádí.

Nedoplatek už budete mít včetně DPH, varuje dodavatel

Na snížení záloh za listopad a prosinec o 50, respektive 40 procent pro klienty v režimu DPI se už minulý týden dohodlo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a Energetický regulační úřad (ERÚ) s dodavateli energií.

Dodavatelé se ohradili proti Písaříkově kritice, že zneužili situace

Ekonomika

Na stejné období, tedy za listopad a prosinec, vláda prominula také placení DPH ve výši 21 procent. I proto Pražská plynárenská klientům doporučuje, aby placení záloh neodkládali nebo nesnižovali, neboť by se o tuto výhodu připravili a v budoucnu by jim to naopak situaci zkomplikovalo.

„V případě nedostatečných zálohových plateb, reálně nepokrývajících spotřebu plynu v režimu DPI při současných tržních cenách v jeho rámci, lze totiž následně očekávat vysoký nedoplatek v konečném vyúčtování, jehož úhrada může odběratelům způsobit velmi závažné a obtížně řešitelné problémy. Tento nedoplatek bude navíc navýšen o již výše zmíněné DPH, které by odběratelé při včasné a úplné úhradě záloh platit nemuseli,“ varuje společnost.

ČEZ nabízí přechod on-line všem

S novinkou přišel také ČEZ. Ten nově nabízí on-line přechod ke svým standardním produktům elektřiny i plynu všem klientům v režimu DPI. To bylo doposud možné jen pro odběratele, kteří v rámci režimu DPI spadali do distribučního území společnosti.

Novou smlouvu s fixní cenou na jeden, dva nebo tři roky mohou zájemci vyřídit na adrese cez.cz/dpiprevod. „Pokud chtějí zákazníci od svého dodavatele poslední instance pro elektřinu nebo plyn přejít k nám, během tří minut si to vyřídí doma on-line, obratem jim přijde smlouva a mají klid. Je to zdaleka nejjednodušší cesta, jak si nové dodávky zajistit. Lidé zadají pouze několik základních údajů a vše potvrdí ověřovací SMS,“ řekl Tomáš Kadlec, generální ředitel ČEZ Prodej.

Reklama

Výběr článků

Načítám