Hlavní obsah

Odbory ve Škodovce tlačí na firmu, hrozí i zastavení výroby

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav

Odboráři v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto hodlají přistoupit k nátlakovým akcím, aby se změnil přístup firmy k vyjednávání o nové kolektivní smlouvě, na které se zatím obě strany nedohodly. Uvedl to šéf odborářů Jaroslav Povšík ve čtvrtečním vydání týdeníku Škodovácký odborář.

Foto: maž, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Byl by to zákonný postup, nebyla by to stávka, nebyl by potřeba zprostředkovatel,“ sdělil Povšík s tím, že by firma měla urychleně přehodnotit svůj přístup ke kolektivnímu vyjednávání.

Odbory zvažují, že nepodepíší dohodu o zavedení nového modelu provozu s více směnami, což by zastavilo některá místa výroby, jako například lisovnu, a ovlivnilo chod celého podniku. Odbory rovněž nesouhlasí s růstem tarifů o 2,5 procenta, to považují za nedostatečné.

„Je zcela zjevné, že firma Škoda Auto nechce ocenit zaměstnance,“ prohlásil šéf odborářů. Návrh růstu o 2,5 procenta je podle něj jen těsně nad hranicí firemní prognózy pro letošní rok. Příznivě se naopak vyvíjí jednání o příplatcích a některých bonusech.

V automobilce Škoda Auto pracovalo k letošnímu 1. lednu 23 558 kmenových zaměstnanců. Průměrná mzda tarifních zaměstnanců ve Škodovce činila loni podle odborářů 32 000 korun, průměrný dělnický plat dosahoval 28 200 korun.

Výroba Fabie bude čtyři dny stát

Jak dále uvedl odborářský týdeník, automobilka zastaví na čtyři dny výrobu modelu Fabia. Na vině je v tomto případě nedostatek součástek dovážených z Polska, především pro výrobu motorů. Odstávka proběhne podle listu 28. února a dále pak 4., 11. a 18. března.

Podle odborů se v těchto dnech nevyrobí přibližně 3200 aut. Další modely by toto omezení postihnout nemělo.

Reklama

Výběr článků

Načítám